Kultura
7

Šarenilo u Mostaru: Treći dan Street Arts Festivala uz kantice boja i kistove

Klix.ba
Atmosfera je trećeg dana Street Artsa u Mostaru uzavrela već u najranijim satima, zahvaljujući mladim umjetnicama Anji Maričić, Suniti Fišić i Enidi Mustafić koji su prvo muzikom oduzimale pažnju prisutnima, pa čak i pojedinim vozačima, oslikavajući svaki komadić bjeline na zidovima Male Scene HNK Mostar.

Ovi umjetnici su se ponovo odazvali pozivu organizatorima Street Arts festivala i vratili se dovršiti sliku koju su započeli još prošle godine.

Da atmosfera ne pada, pobrinuli su se njihovi kolege koji su svojim radom ukrašavali zid odmah pored njih. Anti Babiću, studentu iz Sarajeva, kojem je ovo prvi festival, je ujedno i prvi vid ovakvog oslikavanja javnih površina. Nije krio svoje oduševljenje konceptom festivala. Njegov rad nosi ime "Kolektivno nesvjesni", kojim je želio dočarati kolektivni pad etičkog morala današnjice.

Poznata u svojoj zemlji, španska umjetnica BTOY se rado odazvala festivalu, a u Mostar je dovela svog suradnika i prijatelja Argentinca Bruna. Potresna slika španskih dječaka u izbjeglištvu je simbol napuštene djece koja su sve izgubila u strahotama koje je sa sobom donio građanski rat u Španiji.

Sada već strandardne postave kantica boja, kisteva i ljestvi po gradu na kojima su čitav dan hvatali posljednje zrake sunca slikari i umjetnici, na predivnoj lokaciji na Starom mostu, kada je sunce počelo padati, održano je čitanje poezije. Na čitanje poezije bili su pozvani baš svi, pa čak i slučajni prolaznici koji su poneseni atmosferom dobili želju da se priključe i sami nešto pročitaju.

Također je održana kreativna radionica za najmlađe koji su tako dobili priliku da stvaraju vlastiti kreativni nered.

Od programa je održan već najavljivani koncert mladih bendova, pod zajedničkim nazivom "Rolling on the river", u organizaciji Uwc - a, koji su također održali radionicu zajdničkog bojenja svega što ti oko vidi, pa se tu našlo kamenje, majIce prolaznika i izrada origamija u hiljadu boja.

Za kraj večeri je pripremljen spektakularni i maštoviti Street Fest Rising Electronic party, na kojem su nastupali DJ- evi iz inozemstva i regije. Popularni Sanjin Ferušić (Bl), DJ Asp THE Great (Travnik) i dvojica DJ- eva iz inozemstva, DJ Prcls (Austrija) i DJ Joakim Hansson (Švedska). Da party bude posebno upamćen pobrinula se umjetnica facepaintinga Sanja Majić.