Kultura
65

Sarajevo Sonic Studio 2014. predstavlja Petera Ablingera i Vinka Globokara

FENA
Sarajevo Sonic Studio realizira se u partnerstvu Muzičke akademije u Sarajevu, Francuskog Instituta i Goethe-Instituta, u okviru Francusko-njemačkog kulturnog fonda.
Mladi kompozitori iz osam zemalja našeg regiona susrest će se u Sarajevu u dva ciklusa majstorskih radionica velikana svjetske savremene muzike, uz razgovore, koncerte, projekcije, izložbe.

Umjetnici u fokusu u 2014. su Peter Ablinger i Vinko Globokar.

Projekt je iniciran u 2013. godini s ciljem razvijanja prakse savremene umjetničke muzike u bosanskohercegovačkom kulturnom prostoru. Sa velikim uspjehom projekt je započeo sa dva radna ciklusa u jesen 2013., kada su u fokusu i u ulozi predavača bili velikani njemačke i francuske muzike Heiner Goebbels i Philippe Manoury, koji su vodili majstorske radionice za mlade kompozitore sa osam odsjeka za kompoziciju u našem regionu.

Poseban uspjeh prošlogodišnjeg studija su 24 svjetske i bosanskohercegovačke praizvedbe novih djela savremene umjetničke muzike, što nadmašuje novu produkciju umjetničke muzike u cijeloj BiH na godišnjem nivou.

U 2014. Sarajevo Sonic Studio predstavlja dva umjetnika koji su ostvarili definirajuće uloge u zvukovnoj umjetnosti našeg vremena, Petera Ablingera, u oktobru, i Vinka Globokara, u novembru.

Studio Peter Ablinger bit će održan od 27. do 30. oktobra, uključit će majstorske radionice za publiku i kompozitore iz regiona, koncert djela mladih kompozitora, njegov zvučni performans u saradnji sa Galerijom Java, koncertnu izvedbu njegovih najavangardnijih djela u produkciji Muzičke akademije u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom.

Ovom prilikom Muzička akademija predstavlja i prvu svoju izložbu zvukovne umjetnosti, sound arta, koja se realizira u saradnji sa Gazi Husrev-begovom medresom u prostoru Hanikaha, čija će kustosica biti rukovoditeljica projekta Studio Amila Ramović.

Sarajevo Sonic Studio jedini je umjetnički i obrazovni program u Bosni i Hercegovini usmjeren ka umjetničkim praksama u muzici najsavremenijeg doba i jedini regionalni projekt koji radi na građenju mreže kompozitora posvećenih produkciji muzike u okviru savremenih umjetničkih tokova.

Muzička akademija u Sarajevo, Francuski Institut u Bosni i Herzcegovini i Goethe-Instutut poklanjaju Sarajevo Sonic Studio svima koji žele da budu dijelom saznanja o najsavremenijim umjetničkim muzičkim praksama. U uvjerenju da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, ulaz na sve programe Studija će i dalje biti besplatan, a rezervacije za mjesta će biti moguće izvršiti od 20. oktobra putem kontakata Studija: e-maila, Facebooka ili SMS-om na +387 60 332 5560.