Kultura
82

Sarajevo: Radetu Šerbedžiji uručen Zlatni lovorov vijenac

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Najznačajnije priznanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti, uručen je danas zvanično pozorišnom glumcu Radetu Šerbedžiji u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Ovo je smiješno, ovo je bila generalna proba za komemoraciju", našalio se Šerbedžija te dodao:

"Šala na stranu, za mene je najveći vrhunac umjetnosti koji sam doživio sarajevski teatar za vrijeme rata. Njegovi umjetnici i glumci - to je bio vrhunac što jedan umjetnik može učiniti, jedna hrabrost, bunt i otpor. Dali su sve od sebe, hrabrost, pa ako treba i svoj život za umjetnost i istinu."

Šerbedžija je dobio gromoglasni aplauz, a na dodjeli su potekle i suze, što radosnice, što zbog sjećanja na stara vremena koja su nekada bila teška a nekada dobra. Prije uručivanja nagrade prisutnima su se obratili njegovi prijatelji i kolege.

"Ovo je nagrada za životno djelo i mislim da je krenula odjavna špica", našalio se Bojan Hadžihalilović, grafički dizajner i Radetov prijatelj.

Zahvalio mu se što nam je svima uljepšao ovih 50 godina i izrazio nadu da se Rade nalazi tek na pola puta karijere.

Josip Pejaković, dugogodišnji kolega i prijatelj Radeta Šerbedžije prisjetio se dana kada su se upoznali.

"Prije nekih 40 i kusur godina smo se upoznali dok je bio student na Akademiji. Tada je procurila vijest da je Rade ošamario profesora. Tada je shvatio da mu gluma ide od ruke, a ja sam čekao priliku da ošamarim nekog profesora ne bi li i mene krenulo", našalio se.

Godinama su radili zajedno i nekada jedan drugom bili "predgrupa". Istakao je kako u životu nije upoznao osobu koja više energije troši na prijatelje i zahvalio mu se što ga je "iz ovog teatarskog sivila izvukao i učinio da se osjeća dostojnim čovjeka" kada ga je pozvao da radi s njim na Brijunima.

"Pamtit ću do kraja zagrljaj na protestima u Sarajevu (miting na početku rata, op.a.). Prišao mi je s leđa i zagrlio, te smo tako pjevali 'Neću da pucam na druga svog", prisjetio Pejaković i rasplakao prisutne.

Dino Mustafić, koji mu je uručio nagradu, kazao je kako se "srmznuo" kada je prvi put ugledao Radeta na predstavi u okviru Šekspir festivala na Vrelu Bosne.

"Smrznuo sam se od njegove glume. Fascinira scenskom karizmom koja vas tjera da ga gledate čak i kada ne govori na sceni. Pitao sam se kada će doći kraj tom fenomenu i uvjerio nas je sve da nema kraja. Bit će privilegija i čast gledati ga na ovom festivalu nakon 25 godina", rekao je Mustafić.

Mlada glumica Maja Izetbegović koja glumi u predstavi "Antigona" s Radetom, zahvalila se svojoj "glumačkoj inspiraciji" na svim probama i savjetima.

"Hvala ti što si me naučio da ljubav prema glumi i umjetnosti ne poznaje granice", istakla je.

Šerbedžija će igrati pred sarajevskom publikom u predstavi "Antigona – 2000 godina kasnije" koja će zvanično zatvoriti 55. Festival MESS te naknadno imati još četiri igranja. Sve ulaznice su rasprodane.

Rade Šerbedžija je filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar. Diplomirao je 1969. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažiran u zagrebačkome Dramskom pozorištu "Gavella". Dobitnik je mnogih priznanja (triput nagrađen na Sterijinom pozorju, Nagrada "Vladimir Nazor", Nagrada "Dubravko Dujšin", Nagrada "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama). Na filmu debitira sporednom ulogom u "Iluziji" (1967.) Krste Papića, dok prvu glavnu ulogu - mladića na životnoj prekretnici - tumači u "Gravitaciji" ili fantastičnoj mladosti činovnika Borisa Horvata (1968.), Branka Ivande.

Otada sve češće nastupa u glavnim ulogama dobivajući popularnost i ulazeći u krug najrespektiranijih glumaca bivše države Jugoslavije - u filmovima raspona od ratnih drama do suvremene tematike. Hrvatsku je napustio 1992. godine i odlazi u SAD.

Uprkos tome što je već glumio u osamdesetak filmova distribuiranih uglavnom na području bivše Jugoslavije, proboj u svjetske filmske vode ostvario je filmom "Hanin rat" te filmom "Prije kiše" Milče Mančevskoga. 1996. godine Šerbedžija je glumio oca izbjeglice u filmu "Belma" te u novozelandskom filmu "Ne znam engleski" (Broken English). Potom su uslijedile uloge u vodećim hollivudskim ostvarenjima "Svemirski kauboji", "Nemoguća misija", "Zdrpi i briši" , "Taken 2", "The Legend of Hercules" i drugi.

Od 2010. godine živi u Rijeci gdje je pokrenuo novi poslijediplomski studij glume, "Gluma, mediji, kultura", na Sveučilištu u Rijeci, a od jeseni 2011. godine na njemu i predaje.