Behmen zahvalio umjetnicima
5

Sarajevo: Otvorena izložba francuskih slikara "Poziv iz Tuzle"

FENA
U Maloj galeriji Franjevačkog samostana u Sarajevu večeras je otvorena izložba slika grupe francuskih autora pod nazivom "Poziv iz Tuzle".

Riječ je o 30 umjetničkih djela francuskih slikara i slikara koji žive na području Francuske.

Djela su nastala kao poticaj dijaloga i ohrabrenja o nastajanju bolje komunikacije među različitim narodima i kulturama.

Ovaj projekt je inicirao Gerard Cardonne, penzionisani general francuske vojske i pjesnik, a nastala djela su poklon franjevačkom samostanu u Tuzli.

Cardonne je istakao da su se ovih 30 umjetnika koji učestvuju u "Pozivu iz Tuzle" angažirali da prezentiraju njihovu vlastitu intuiciju, jedinu koja sadrži genijalnost i daleko od misli željnih tehničke i političke dominacije, "željeli su da osjetimo začuđujuću misteriju postojanja izvan svake ograničavajuće realnosti".

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen koji je zahvalio francuskim umjetnicima, a prisutnima su se pored Cardonnea obratili i fra Zdravko Anđić, fra Ivan Šarčević, Sanjin Lugić umjetnik i restaurator, Jovan Divjak, predsjednik Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" kao suorganizator izložbe i drugi.

Na otvorenju je istaknuto da su umjetnici, u konačnici, garanti kulturne i umjetničke baštine. Svaki od ovih slikara pokušava da promijeni percepciju svakodnevice i da nas educira i proširuje naše znanje.

Na izložbi su predstavljena djela renomiranih francuskih umjetnika Marina Startseva, Yolaine Wuest, Henrija Karchera, Nathalie Touplet, Hafiza Pakzada i drugih.

Izložbu su ogranizirali Franjevački samostan Tuzla i Franjevački samostan Bistrik.