Kultura
1.1k

Sarajevo: Najveća stranica stripa na svijetu postavljena na krov Markala

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas predstavljeno nesvakidašnje umjetničko djelo u vidu stranice stripa koja se može vidjeti na krovu pijace Markale.

Riječ je o stripu "Omar le Cheri" kreatora Gillesa Kraemera i Damira Nikšića, a čija će jedna stranica krasiti krov poznate sarajevske pijace sve do početka Sarajevo Film Festivala.

"Želimo da ovaj strip obilježi početak kulturne sezone 2015, a za to možemo zahvaliti Damiru Nikšiću i Gillesu Kraemeru. Ogromna stranica stripa, zapravo najveća stranica stripa na svijetu, danas je na krovu Markala, a želim da zahvalim rukovodstvu pijace, kao i umijeću svih onih koji su postavljali stranicu na njen krov", rekla je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi u Francuskom institutu, sa čijeg se balkona otvara pogled na stranicu stripa.

"Ovo je pravo umjetničko djelo i budući da je postavljeno na krovu može se vidjeti samo sa neba ili sa balkona. Markale su poznate po velikoj tragediji, ali mi smo željeli da to postane mjesto na kojem će djeca iz Bosne i Hercegovine moći da se izraze. Drago mi je da danas prisustvujemo ovom djelu u kojem su upravo i djeca iz cijele BiH aktivno učestvovala", zaključila je Bodonyi.

Damir Nikšić je opisao svoje učešće u kreiranju stripa, a koje je počelo još 2011. godine u jeku nemira u Egiptu.

Prije četiri godine Gillesu je trebao neko ko će mu nacrtati strip i tražio je nekoga ko brzo crta pa je angažovao mene. Kada sam uradio prvih 20-ak strana za mjesec dana slao sam ih u Egipat kako bi strip izlazio tamo, a pošto se tada desilo Arapsko proljeće strip u boji je počeo izlaziti kao crno-bijeli jer novinari nisu mogli izaći iz štamparije“, rekao je Nikšić.

Idejni tvorac stripa Gilles Kraemer podsjetio je na neke značajne rekorde koje strip sa sobom nosi, a koje je svojim prisustvom posudio gradu Sarajevu.

"Ovdje se radi o više rekorda koji su postignuti – ova stranica je najveća na svijetu i to je prvi rekord. Drugi bi bio da će jedna izdavačka kuća prvi put objaviti strip jednog domaćeg autora koji je radio sa francuskim scenaristom. Treći rekord bi bio da je ovo poseban strip jer ga je napravio Francuz, nacrtao Bosanac, glavni lik stripa je Grk, a sam Omar le Cheri je Egipćanin", objasnio je Kraemer.