Novo
6

Rješavajte križaljke na portalu Sarajevo-x.com

Sarajevo-x.com
Za ljubitelje enigmatike i za one koji će to tek postati, portal Sarajevo-x.com će svakodnevno objavljivati novu križaljku koju možete rješavati online i pri tome se zabaviti.

Križaljci, čiji je autor poznati bh. enigmatičar Emir Vučijak, možete od danas pristupiti na adresi:

http://www.sarajevo-x.com/krizaljka

Križaljku rješavate tako što u prazna polja upisujete slova. Kretati se po križaljci možete pomoću strelica na vašoj tastaturi lijevo/desno i gore/dole.

O autoru križaljke

Prije više od 35 godina, tadašnji učenik, Emir Vučijak, otkrio je kako je moguće u mreži na papiru istrgnutom iz matematičke sveske uklopiti smislene riječi vodoravno i uspravno. Ta prva dječija križaljka pobudila je strast ka enigmatici i kombinovanju koja traje do danas.

Teško je izbrojati sve objavljene radove ovog autora, ali broj je odavno premašio hiljadu. Skandinavke, klasične križaljke, talijanke, rebuse, premetaljke i druge enigmatske zavrzlame koje je objavio Emir više i ne broji. No, idući ukorak s vremenom, baš kao što je nekad davno radove objavljivao u školskom časopisu, Emir je, uz pomoć mladog programera Haruna Šmrkovića, priredio prvu online elektronsku križaljku u Bosni i Hercegovini i šire, koju će ekskluzivno moći rješavati korisnici portala Sarajevo-x.com.

Nekad je svoje radove objavljivao u bh. enigmatskom časopisu “Orbis”, u ratnom Sarajevu uspio izdati pet brojeva lista "Enigma" ali i započeti izdavački projekt koji traje do danas. Naime, krajem 1994. svjetlo dana je ugledao prvi broj najuglednijeg bosanskohercegovačkog enigmatskog magazina "Sezam" koji i danas izlazi i čiji je Emir Vučijak glavni urednik. Uz ovaj mjesečnik tu je i sedmično izdanje "Skandi Sezam".

Krajem 80-ih Emir je kao najbolje plasirani bh. enigmatičar učestvovao na finalnim turnirima deset najboljih jugoslavenskih igrača "Kvizovke", igre slova koja je ličila na engleski "scrabble", a godine 1997. predvodio je ekipu Bosne i Hercegovine na Svjetskom enigmatskom prvenstvu.

Danas Emir Vučijak uspješno vodi novinsko-izdavačku kuću "Sezam" iz Sarajeva, promoviše brdski biciklizam kojim se rekreativno bavi u reportažama koje možete čitati i na portalu mtb.ba, a svakog dana će za ljubitelje dobre enigmatike pripremati novu skandinavku koju je moguće rješavati na: http://www.sarajevo-x.com/krizaljka.

Tehnički problemi uzrokovani velikim brojem posjeta su uklonjeni. Uživajte u rješavanju online križaljke!