Kultura
46

Rekord 12. Kid's Festivala: Na Skenderiju stiglo 15 autobusa punih djece iz drugih gradova

Klix.ba
(Foto: Damir Hajdarbašić)
Trećeg dana održavanja zabilježen je najveći broj organizovanih posjeta 12. Kid's Festivalu. Na Skenderiju je pristiglo 15 autobusa iz drugih bh. gradova te tri autobusa iz Sarajeva sa mališanima koji su uživali otkrivajući festivalski program.

U prvoj posjeti Kid's Festivalu boravio je i novoimenovani ambasador Kraljevine Španije nj.e. Bosco Gimenez Sorlan koji nije krio svoje oduševljenje konceptom Kid's Festivala:

"Nedavno sam stigao u Bosnu i Hercegovinu i pričinjava mi posebno zadovoljstvo da je jedna od prvih stvari koju otkrivam u ovoj prelijepoj zemlji upravo Kid's Festival. Oduševljen sam atmosferom i energijom koja ovdje vlada i ta komponenta umjetničkog nereda u kojoj djeca uživaju i mene posebno veseli", istakao je Sorlan.

Kid's Festival danas su posjetili i igrači FK Željezničar Dejan Uzelac i Edin Hadžović koji su na opšte oduševljenje najmlađih prihvatili izazov i pokazali svoje fudbalske vještine.

Programske aktivnosti posljednjeg dana 12. Kid's Festivala odvijat će se od 14:00 sati do 17:00 sati na platou Skenderije. Organizatori za sutra najavljuju održavanje tradicionalnog Dana Rafe Žirafe te ceremoniju zatvaranja tokom koje će u saradnji s Francuskim institutom direkcija Kid's Festival predstaviti četiri najmlađa ambasadora mira. Ceremoniji zatvaranja prethodit će premijerno izdanje projekte Mini Star koje produciraju regionalni videoservis Infobiro i modna agencija NovamaS. Program počinje u 14:30 sati modnom revijom malih manekena, nakon čega će djeca posjetitelji moći prošetati crvenim tepihom i davati izjave malim reporterima.

Program 12. Kid's Festivala odvija se pod pokroviteljstvom Organizacije ujedinjenih naroda za obrazovanja, znanost i kulturu (UNESCO). Održavanje 12. Kid's Festivala omogućili su Raiffeisen Banka, USAID i Volkswagen.