Kultura
6

"Putujući svećenik nepostojeće religije": Crni molitvenik Marka Tomaša u Zvonu

Klix.ba
U utorak, 7. jula u 21h, u sarajevskoj caffe galeriji Zvono će biti promovisana knjiga ''Crni molitvenik'' autora Marka Tomaša.

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani, 1978. godine. Kod raznih nakladnika objavio je šet samostalnih i tri skupne zbirke pjesama. Dnevničke zapise, eseje, političke i sportske komentare objavljuje na internetskim portalima i časopisima. Živio je i radio u Kljajićevu, Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Dobitnik je nagrade Super Cyber Story za kratku priču (2004. godina), te nagrade "Farah Tahirbegović" za angažman u kulturi Bosne i Hercegovine 2015. godine.

Uz spominjanje pisca Marka Tomaša uvijek će stajati nomadstvo kao posljedica života djeteta vojnog lica, časopis Kolaps koji je osnovao sa grupom istomišljenika i jednom istomišljenicom u Mostaru, te knjižara Utopija u kojoj je svojevremeno u Splitu vodio i organizovao kulturne događaje.

Danas živi u Mostaru koji mu, sa svim svojim nesavršenostima, nekako i najbolje pristaje. Objavio je niz pjesničkih zbirki, jednu zbirku priča i knjigu o princu nogometa Ivici Osimu.

Nedavno je u izdanju zagrebačkog Algoritma i beogradskog LOM-a izašla nova knjiga Marka Tomaša ''Crni molitvenik'', a i ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacija Farah Tahirbegović, rijetke koja u BiH još uvijek ima dignitet.

Marko Tomaš je odličan pjesnik, pripovjedač i kolumnista koji s jednakim uspjehom može pisati o fudbalskim asovima, muzičkim idolima ili ljetnjoj melanholiji u iščekivanju čuda koje bi podrazumijevalo da postanemo bolji ljudi.

Rado će izbjeći razgovore o književnosti, tačnije o domaćoj književnoj sceni, ne želeći biti dijelom neproduktivnih polemika radije će predložiti razgovor na temu izgradnje striptiz bara u blizini nekog svetog mjesta. Uprkos nagradama i pohvalama od kritike i publike Tomaš sebe smatra običnim dripcem koji se pokušava provući kroz život glumeći putujućeg svećenika nepostojeće religije. Još uvijek nije krenuo linijom manjeg otpora i za njega nezavisnost nema cijenu.

"Čovjeka ne određuju izbori koje je napravio, određuju ga šanse koje je propustio", napisao je jednom prilikom Marko Tomaš.