Kultura
14

Prva polovina februara u Narodnom pozorištu u znaku velikih dešavanja

Bolero
U utorak, 9. 2. 2016. u 19:30 sati, na sceni NPS bit će izveden balet "Paquita" i "Bolero", a dan poslije u istom terminu možete pogledati urnebesnu komediju “Jedan čovjek dva šefa”, u režiji Nine Kleflin.

Prvi dio je predstave "Paquita" – virtuozni, sjajni i blještavi svijet klasičnog baleta, kompozitora Ludwiga Minkusa. Obnovljenu koreografiju Ljubovi Kunakove na scenu prenosi Mihail Mateescu. Uz domaće soliste i ansambl na sceni NPS, pojavit će se Jovan Veselinović, prvak Baleta NP Beograd

Drugi dio baletne premijere je čuveno djelo Mauricea Ravela "Bolero", u izuzetnoj koreografiji Dragutina Boldina, koju na scenu prenosi Tefeda Abazović. Svojom ljepotom, originalnošću i neprolaznošću, ova izvedba će ostati trajno urezana u sjećanje svih poštovalaca baletne umjetnosti. Mnoge generacije baletnih igrača su baš ovu predstavu doživljavale kao nešto što moraju barem jednom odigrati u svojoj karijeri i zato je velika čast, nakon četrnaest godina, ponovo, postaviti na scenu jednu od najgledanijih predstava sarajevskog baletnog repertoara.

Predstava "Jedan čovjek dva šefa", autora Richarda Beana, rađena je prema motivima 300 godina stare komedije Sluga dvaju gospodara, Carla Goldonija.

Naručio ga je direktor britanskog nacionalnog pozorišta, a praizvedba je održana 2011. godine. Jedini njegov uslov je bio: da ovim komadom vrati publiku u pozorište i uspjeli su u tome. "Jedan čovjek dva šefa" je postao veliki hit sa preko 200 izvedbi. Komad je igran u nekoliko zemalja, kao i na Broadwayu.

U četvrtak, 11. 2. 2016. u 12:00 sati, na pozorišnim daskama bit će izvedena baletna predstava "Palčica" koreografkinje Nermine Damian, prema bajci Hansa Christiana Andersena. Ova baletna bajka namijenjena je svim generacijama.

U petak, 12. feburara 2016. u 19:30 sati , bit će izvedena komedija Branislava Nušića "Ožalošćena porodica" u režiji Ahmeda Imamovića.

"Ožalošćena porodica" je Nušićeva komedija sa nezaboravnim likovima Agatona Arsića, Proke Purića, Trifuna i mnogim drugim. "Ožalošćena" grupa ljudi u tri čina iščekuje nasljedstvo bogatog rođaka, a u procesu se raskrinkava površnost ‘iskrene’ tuge i nepreglednost ljudske nezajažljivosti. Tekst nudi splet dobro ispisanih likova, karaktera, te zanimljivih i jako komičnih situacija. Istinsko ‘nušićevsko’ viđenje neprolazne društvene teme, galerija lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom.

Predstava "Ožaloščena porodica", daje nam do znanja besmrtnost Agatona Arsića, koji je uvijek tu negdje među nama. Na sceni mu se još možemo i trebamo smijati, a u stvarnom životu ga se dobro čuvati. "Ožaloščena porodica" u režiji Ahmeda Imamovića, komad je koji u sebi ima elemente verbalne komedije, elemente komedije situacije.

U subotu, 13. 2. 2016. u 19:30 sati solisti i Hor Opere NPS uz solistikinju iz Slovenije Petyu Ivanovu, izvest će “Koncert ansambala”. Na programu će biti djela Mozarta, Donizettija, Puccinija, Verdija… Koncert će biti izveden uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Andrija Pavlič gost iz Austrije.

Ulaznice možete rezervisati na biletarnici NPS, putem telefona 033 221 682 ili putem linka nps.ba.

Kolektivne rezervacije možete izvršiti putem Marketinga i propagande NPS, na broj 033 665 963.