Kultura
15

Promovirana knjiga Ive Komšića ''Teorija socijalne pulsacije''

FENA
Knjiga ''Teorija socijalne pulsacije'' autora Ive Komšića promovirana je danas u Sarajevu.
Ivo Komšić (Foto: FENA)
Ivo Komšić (Foto: FENA)
Promotori su istakli da to Komšićevo djelo predstavlja složen i sublimiran skup znanstvenoistraživačkih refleksija i analiza usmjerenih ka reinterpretaciji i rekonceptualizaciji savremene sociološke teorije, nuđenja alternativnih modusa analize, eksplikacije i razumijevanja onoga što se u sasvim neodređenom smislu može imenovati sintagmom ''društvena stvarnost''.

Govoreći o knjizi Salih Fočo je naveo da autor spada u red hrabrih ljudi koji iznose svoje stavove i mišljenja propitujući bh. stvarnost.

"Komšić je uvidio da se bh. sistem urušio, sve socijalne komponente, stao je pred događajima i objasnio društvo", dodao je Fočo.

Naglasio je da je knjiga ''Teorija socijalne pulsacije'' ustvari dolaženje do društvene istine.

Promotor Nijaz Ibrulj kazao je da je Komšić kao filozof i sociolog, kao profesor univerziteta i kao političar, izašao iz okvira sociologije i ušao duboko u područje društvenih znanosti, i posebno naznačio mogućnosti koje pruža pristup filozofije društvenih znanosti.

"Hrabrost da se postavi na stranu slobodnog i samostalnog promišljanja starih socioloških pitanja, bez robovanja autoritetima i 's koljena na koljeno' prenošenja sadržine socioloških udžbenika, dovela ga je do konstrukcije jedne značajne teorije i jednog izvornog znanstvenog stanovišta", ocijenio je Ibrulj.