Kultura
6

Promocija crnogorskih autora u programu Bookstana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvi internacionalni festival književnosti Bookstan uz predstavljanje bosanskohercegovačke savremene književnosti i novih naslova objavljenih u izdanju Buybooka te dolazak međunarodnih autora i autorica najavljuje i učešće regionalnih književnika, dugogodišnjih Buybookovih prijatelja, autora i saradnika.

Drugog festivalskog dana, u utorak 26. jula u 15 sati u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, festivalskoj publici predstavićemo savremenu crnogorsku selekciju-književnike Milorada Popovića, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića i Ethema Mandića.

Promotor će biti književnik i profesor Nedžad Ibrahimović.

Dolaskom crnogorske a potom i hrvatske književne delegacije, Izdavačka kuća Buybook i kroz program Bookstana nastavlja povezivati pisce koji stvaraju na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku.

Andrej Nikolaidis književnik i kolumnista, rođen je u Sarajevu 1974. Objavio je prozne knjige: "Ogledi o ravnodušnosti“ (1995), "Zašto Mira Furlan“ (1997), "Katedrala u Sijetlu“ (1999), "Oni!“ (2001), "Mimesis“ (2003), "Sin“ (2006), "Dolazak“ (2009), knjigu kulturalne teorije "Homo Sucker: Poetika Apokalipse“ (2010), "Odlaganje. Parezija“ (2012), "Mala enciklopedija ludila“ (2013) kao i knjige. Za roman "Odlaganje. Parezija“ dobio je Nagradu Evropske unije za književnost i crnogorsku državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje. Živi u Ulcinju. Knjigu "Odlaganje. Parezija", cijenjenu i od publike i struke, objavila je i Buybook. Ognjen Spahić rođen je u Podgorici 1977. Objavio je knjige kratkih priča: "Sve to“ (2001), "Zimska potraga“ (2007) i "Puna glava radosti“ (2014), za koju je dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman "Hansenova djeca“ (2004) dobio je 2005. godine nagradu Meša Selimović. Roman "Hansenova djeca“ preveden je na više evropskih jezika. Njegove kratke priče prevedene su na brojne svjetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama. "Masalai“ je njegov posljednji roman. Živi u Podgorici.

Milorad Popović je rođen 1957. godine u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je sedam knjiga poezije: "Sa trga glodara“, "So Jude“, "Nema više klađenja“, "Red se polako zavodi“, "Cetinjski ljetopis“, "Nesigurna zemlja“, "Raskršća“, te zbirke eseja: „Mali narod i nacionalizam“, „Crnogorsko pitanje“, „Podijeljena nacija“, „Njegoš i crnogorska nacija“, "Njegoševo nasljeđe“, i dva romana: "Karnera“ i "Čovjek bez lica“.

Ethem Mandić rođen je 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a jednu studijsku godinu proveo ja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kao stipendista Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Hrvatske. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na odsjeku Književnost naroda BiH i bosanski jezik. Objavljivao je stručne radove, poeziju, prozu i eseje za više stručnih i časopisa za kulturu i književnost, između ostalih Lingua Montenegrina, Ars, Kod, Quest, i Art. Učesnik je više domaćih i međunarodnih naučnih simpozijuma. Godine 2015. Fakultet za crnogorski jezik i književnost objavio je njegovu monografiju pod naslovom "Pripovjedna proza Huseina Bašića i Zuvdije Hodžića“. Njegov debitantski roman "Knjiga moga oca“ objavio je 2016. godine Otvoreni Kulturni Forum (OKF). Radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.