Kultura
0

Program Children MESS i ove godine donosi radost najmlađima

Klix.ba
Internacionalni teatarski Festival MESS svake godine veliku pažnju pridaje programu za djecu. Tako će i ove godine najmlađi ljubitelji i ljubiteljice teatra moći pogledati dvije lutkarske predstave, “Ljepotica i zvijer“ i “Zmaj i princeze“ kao i predstavu “Radoznalo slonče“, Babkove divaldo teatra iz Žiline.

Za nešto starije, Festival MESS i British Council u Bosni i Hercegovini su pripremili predstavu “The Paper Cinema Odyssey“, koja je savremena interpretacija Odiseje, uz pomoć mnoštva muzičkih instrumenata, pijeska i kartona. Kao i prethodnih godina, ulaz na sve predstave Children MESS programa je slobodan.

Predstava Pozorišta lutaka Mostar u režiji Todora Valova, “Ljepotica i zvijer“, govori o tome da svako od nas ima pravo na sreću, ali da bi bio sretan, čovjek mora slijediti svoje snove. Ova bajka, koju je napisala Madame de Villenuve prije više od 250 godina, govori o preobražavajućoj ljubavi, ljubavi koja razdrma i promijeni život, kako onima koji vole, tako i onima kojima je ljubav potrebna. Najmlađi ljubiteljii i ljubiteljice teatra predstavu će moći pogledati u subotu, 10. oktobra u Kamernom teatru 55 sa početkom u 12 sati.

Komad “Zmaj i princeze“ Lutkarskog kazališta Mostar, namijenjena je primarno roditeljima i odgajateljima, dok je najmlađima prepušteno da odluče koja im je princeza od mnogih najdraža. Predstava u režiji Kyrlakosa Argyropoulosa i Stanislava Staneva na sceni Kamernog teatra 55 igrat će u petak, 9. oktobra u 12 sati. Slovački režiser Peter Palik predstavom “Radoznalo slonče“ namlađe upoznaje sa tim kako je slon dobio svoju surlu. Igranje ove predstave je zakazano za nedjelju, 11. oktobar u Kamernom teatru 55 u 12 sati.