Kultura
689

Profesor Mehmed Jahić kao Titov general u filmu "Hiljadarka"

Piše: L. Č.
Bh. kinematografija će uskoro biti obogaćena novim ostvarenjem – riječ je o filmu "Hiljadarka", čija je radnja smještena u mali rudarski gradić u Bosni 1955. godine i prati životnu priču rudara Atifa Kurtovića, čiji se lik pojavio na novčanici od 1.000 dinara u bivšoj SFRJ.

Film je rađen prema originalnom scenariju Zilhada Ključanina, a u režiji Nenada Đurića i produkciji Amira Šahinovića, te je u pitanju ambiciozan i veliki projekat koji ima tendenciju da postane veliki regionalni hit.

Glumačka postava filma "Hiljadarka" prililčno je impresivna – u njemu igraju Branislav Trifunović, Nikola Kojo, Željko Pervan, Moamer Kasumović, Vanesa Glođo, Vlado Kerošević, Slaven Knezović, Goran Kostić i brojni drugi, a kako portal Klix.ba saznaje, posebna uloga je pripala i poznatom sarajevskom profesoru Mehmedu Jahiću, koji u filmu igra ulogu Titovog generala obavještajca.

"Profesor Jahić je čovjek koji je u svijetu nauke, a kad su ekonomija i biznis u pitanju, bio je dio svih uspješnih poduhvata, te je u tom kontekstu broj jedan u našoj državi. Ugledni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, šef katedre i poznat među studentima kao jedan od najzahtjevnijih profesora, kod kojeg nema milosti i kod kojeg prolaziš samo ako imaš znanje", pojašnjava u razgovoru za Klix.ba producent filma "Hiljadarka" Almir Šahinović, te dodaje kako ga je upravo karakter profesora Jahića asocirao na lik Titovog generala iz filma.

Pravi vojnik kod kojeg nema puno priče

Šahinović je tražio način kako da Mehmedu Jahiću saopšti svoju ideju, a "vrebanje" profesora je, kaže, trajalo više od godinu dana, nakon čega je odlučio da mu da scenarij na čitanje. Satima su sjedili i razmjenjivali mišljenja i ideje o filmu, te je Šahinović profesoru Jahiću predložio da se pojavi upravo u ulozi Titovog generala koja je, kako kaže, bila idealna za njega.

"Profesor Jahić je izuzetno profesionalno pristupio cijeloj priči i svoj karakter jednog važnog, odgovornog čovjeka u potpunosti unio u jedan tako važan lik, napravivši sjajan posao", govori Šahinović.

Profesor Mehmed Jahić lik Titovog generala opisuje kao izuzetno odgovornog čovjeka. On je pravi vojnik, ne priča puno, a ponekad je dovoljan samo pogled ili šutnja kako bi ostavio dojam, kao i sva vojna lica na tom nivou.

"Nema tu puno priče, ni razgovora, u svemu što radi, on mora biti potpuno skoncentrisan na sve, a jedna njegova rečenica ili riječ govore mnogo više nego kad su u pitanju pripadnici nekog nižeg vojnog nivoa", pojašnjava Jahić.

"Strogi" profesorski posao i glumačko umijeće

Iako je ovo Jahićev prvi profesionalni glumački angažman, profesor se voli našaliti da njegova profesija zahtijeva određeno glumačko umijeće, a u 30-40 godina rada u ovom poslu je shvatio kako profesor, pored svoje struke, mora biti i "malo glumac", budući da katedra i profesorski posao zahtijevaju malo glumačkog efekta.

Priznaje kako je svjestan toga da ga njegovi studenti doživljavaju kao izuzetno strogog profesora, no on radije voli reći kako je zahtjevan, budući da predaje izuzetno ozbiljne predmete i želi da u svojim studentima jednog dana ima nasljednike i stručnjake koji će nastaviti njegovim putem.

"Ako me moji studenti vide kao nekog, uslovno rečeno, pametnog i bogatog, onda želim da neko od njih to bude sutra, zato im i prenosim znanje i iz tog razloga nisam strog, nego zahtjevan", pojašnjava Jahić.

Doprinos razvoju kulture i filmske industrije

Jahić navodi kako mu je velika čast igrati uz neka od velikih imena regionalne kinematografije i dodaje kako je ovom zadatku pristupio krajnje ozbiljno, shvativši kako se radi o izuzetno važnom projektu koji radi na promociji kulture, razvoja i obrazovanja, što je zapravo i u skladu sa njegovim pozivom pedagoškog radnika.

"Čovjek ne može biti isključen iz tih procesa, a društvo koje ne obraća pažnju na kulturu, razvoj i obrazovanje je osuđeno na propast. Smatrao sam da ću ovom ulogom na određeni način dati svoj doprinos razvoju kulture i filmske industrije koja svakako u BiH zahtijeva više pažnje", naveo je Jahić.

Profesor Jahić priznaje da je jugonostalgičar, budući da je odrastao u tom vremenu i ima svoj poseban odnos prema njemu, pogotovo kad se radi o procesu obrazovanja.

"Pitanje je da li bih ja danas imao fakultet da nisam rastao u tom vremenu. Možete vi biti odlični, ali ako nemate drugih prilika da vas neko školuje ili pomogne, pitanje je gdje ćete završiti. U to doba su svi odlikaši koji su dobro učili imali priliku da im neko nekim kreditom ili fondom pomogne da dođu na cilj. Ja sam strašno sjetan na to vrijeme i gledam na njega apsolutno pozitivno", navodi Jahić, te smatra da će film, zbog same svoje tematike, biti izuzetno gledan i popularan i izvan teritorije bivše Jugoslavije.