Kultura
203

"Profesionalni nasmijavač" Peđa Bajović obilježava 10 godina postojanja na stand up sceni

Piše: L. Č.
Pedja Bajović je regionalni stand up komičar i producent s adresom u Sarajevu, jedan od pokretača stand up comedy scene u Hrvatskoj i BiH, te aktivno angažiran u razvoju regionalne mreže "komičara s nogu".

Njegov stand up show pod nazivom "Crno-bijelo" koji počinje 31. januara svojevrsna je turneja kojom će ovaj komičar obilježiti deset godina postojanja na stand up sceni. Tom će prilikom posjetiti brojne bh. gradove i nastupe održati u Sarajevu (BKC, 31.1.), Tuzli (BKC, 3.2.), Zenici (BNP, 6.2.), Mostaru (HNK, 9.2.), Banjoj Luci (GP Jazavac, 12.2.), Prijedoru (Pozorište, 18.2.), Bihaću (Kulturni centar, 19.2.) i Brčkom (Dom kulture, 26.2.)

"Predstava Crno-bijelo je kompilacija šala i pošalica probranih iz mog desetogodišnjeg opusa, a na temu razlika koje nas okružuju. Nemalo ih je, a naš mentalitet nam nalaže da ih gledamo crno ili bijelo. Nijanse sive se kod nas nisu baš primile kroz vjekove. Dakle, pričaću o svemu - muškarci i žene, mladi i stari, selo i grad, lijevi i desni, Istok i Zapad… Svega toga ćemo se dotaći", najavljuje Bajović u razgovoru za Klix.ba.

U ovih deset godina postojanja na stand up sceni Bajović je, kako kaže u razgovoru za Klix.ba, prošao faze entuzijazma, euforije, straha, očaja, ponosa, umora, želje za odustajanjem, ali nikad nije bio ravnodušan i smatra kako je upravo to presudilo da u stand-up komediji ostane tako dugo i da na nekih pola puta i prelomi da postane "profesionalni nasmijavač".

Bajovića smo pitali u čemu je "tajna duhovitosti" - može li se ona naučiti ili je pak nešto s čim se čovjek rodi.

"Sve se može naučiti, ako se uči dovoljno dugo. Međutim, motivacija je najveći izazov. Biti duhovit nije jedini preduslov za biti dobrim komičarem. Treba raditi jako puno, a ako nisi od onih koji imaju taj 'x faktor' - radom i usvajanjem novih znanja i vještina, možeš to nadoknaditi, a često se i ukaže negdje usput", smatra Peđa, te dodaje kako nemalo njih i s talentom ili s manje njega usput odustanu.

Dodaje kako je u današnje vrijeme za komičarski medijski probitak najvažnije biti mlad i lijep, a duhovitost dođe kao neka olakšavajuća okolnost ili nekakav bonus.

Bajović najviše voli političke i društveno angažovane teme budući da su mu veći izazov, no publika najvećim dijelom voli one "običnije" iza svakodnevnog života, kao što su muško-ženski odnosi, medijski sadržaji i poznate osobe, zdravlje, odnosi u porodici, životinje…

Kad su u pitanju uzori i inspiracija u stand up komediji, Bajović, kako kaže, cijeni svako ko je profesionalan i korektan u svom poslu, a trenutno je "u fazi" američkog komičara Louisa CK-a.

"Čovjek je mojih godina, pričamo na slične teme, s tim što njegov posao rezultira u nekoliko nula više na računu, ali što ja ne vidim kao problem, već kao inspiraciju! Pored njega, pokojni George Carlin je moj uzor po pitanju tema o kojima bih razgovarao s publikom. Svaki domaći stand-up komičar, pogotovo oni koju su se odlučili to raditi profesionalno, moji su uzori. Nije to laka odluka, a nadam se da ćemo na svoju stranu pridobiti još ponekog od sadašnjih amatera", ističe Bajović.

Bh. stand up scena je, smatra Bajović, za razliku od susjednih potpuno decentralizovana. Sarajevo i Mostar su, kaže, rame-uz-rame po kvalitetu i kvantitetu rada. Tuzla i Banja Luka su malo iza, ali sa odličnom perspektivom.

"U glavnom gradu su to započeli i sada su prvaci Filip Andronik i Marko Puljiz, a kojima se sada pridružuju Navid Bulbulija, Jasmin Džemiđić i Dino Ćatović. U Mostaru ekipu predvode Adi Fejzić i Omer Hodžić te zagrebačko-mostarski kadar Miranda Lončar, a skupa s još par novijih komičara, oni čine ekipu pod nazivom 'Od uHA do uHA'. U Tuzli je naš kolega Hazim Mujčinović, dok u Banjoj Luci stand-up snage predvode prijatelji iz Antikulturnog teatra Alija Siroitanović: Mirko Komljenović, Dušan Jokić i Igor Kalaba. Kao što vidite – ima nas!", zaključuje Bajović.