Kultura
0

Prezentirana knjiga "Jezik i nacionalni identitet" prof. dr. Hanke Vajzović

FENA
Na Fakultetu političkih nauka danas je predstavljena knjiga "Jezik i nacionalni identitet" prof.dr. Hanke Vajzović.

Promotori knjige prof. dr. Milan Šipka, prof.dr. Josip Baotić, prof. dr. Enver Kazaz te prof.dr. Asim Mujkić govorili su o značaju ovog djela koje je, po mnoštvu informacija i jasno definiranim stavovima stručnjaka lingvista i svojevrsni udžbenik.

Knjiga je obuhvatila 22 lingvističke rasprave svrstane prema tematskoj srodnosti u sedam poglavlja.

"Obuhvaćen je širok dijapazon jezičkih pitanja značajnih za razumijevanje jezičke problematike u društvu i zemlji kakva je BiH. Sam podnaslov "sociolingvističke teme" ukazuje da je prof. Vajzović problem jezika u BiH pristupila i kao lingvista i kao sociolingvista", istakao je prof. dr. Milan Šipka.

Knjiga se bavi problemima jezika i društva, jezika i identiteta, upotrebom pisma u BiH, međujezičkom diferencijacijom te sociolingvističkim aspektima bh. jezičke situacije.

Prema mišljenju promotora, prof. Vajzović je nizu jezičkih činjenica pristupila trezveno i objektivno, ukazujući na stručne zablude i političke zlouporabe jezika. Stoga, predstavlja izvrstan osnov za stručnjake-lingviste da kao najpozvaniji pristupe kreiranju nove jezičke politike u BiH.

Izdavač knjige koja je odštampana u 500 primjeraka je Fakultet političkih nauka u Sarajevu.