Nakon teške bolesti
3

Preminuo glumac Žan Marolt

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je sinoć nakon teške bolesti preminuo glumac Žan Marolt, potvrđeno je za Sarajevo-x.com u Kamernom teatru 55.

Rođen je u Sarajevu 25. septembra 1964. godine. Bio je stalni glumac Kamernog teatra 55 i ostvario je brojne uloge u teatru u predstavama kao što su Buba u uhu, Umri muški, Kidaj od svoje žene, Ujak Vanja i brojnim drugim, kojih je do svoje smrtio ostvario više od 30.

Žan Marolt bio je i jedno od omiljenih lica filmske industrije. Prema podacima Kamernog teatra 55, ostvario je 8 zapaženih uloga u filmovima kao što su 'Inat', 'Tunel', 'Mliječni put', i drugi.

1997.godine za ulogu u TV filmu 'Elvis' dobija nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Anžeru proglašen i najboljim mladim glumcem Evrope.

Manje je poznato da se u mladosti bavio sportom i da je kao mlađi junior bio prvi u BiH, a treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva. Nakon što je u trećem razredu gimnazije povrijedio leđa, njegovi snovi o karijeri sportiste bili su završeni.

Završio je Drugu gimnaziju, te se najprije obreo na Elektrotehničkom fakultetu, ali je ideja da bi se mogao baviti glumom, koja mu se javila po završetku srednje škole, ipak prevagnula. Napustio je elektrotehniku i prijavio se na Akademiju scenskih umjetnosti gdje je položio 'iz prve'. Diplomirao je 1989. godine nakon čega je tražeći stalni pozorišni angažman najviše vremena provodio na televiziji uz koju je bio vezan.

Stalni član Kamernog teatra 55 je od 1992. godine. Kritičar Vojislav Vujanović za Marolta je kazao kako je 'glumac specifičnog senzibiliteta, koji se ne da porediti i predstavlja beskrajnu dragocjenost za bosanskohercegovački teatar'.

Gledateljima u zemlji i inozemstvu zasigurno će ostati upamćen i po ulogama u filmu 'Dobro uštimani mrtvaci', ali i domaćim humorističkim serijama koje su stekle regionalnu popularnost poput 'Lud, zbunjen, normalan' i 'Viza za budućnost'.