Kultura
0

Premijerom predstave "Ko se boji Virginije Woolf" u petak počinju Tuzlanski pozorišni dani

Piše: A. K.
Premijernim izvođenjem predstave "Ko se boji Virginije Woolf" koju je po tekstu Edwarda Albeeja režirao Jovica Pavić, u petak će u Narodnom pozorištu Tuzla svoju zavjesu podići 22. po redu Tuzlanski pozorišni dani.

Pomenuta revija trebala je biti održana krajem prošle godine, ali zbog radova na rekonstrukciji zgrade tuzlanskog hrama kulture njeno održavanje je prolongirano.

Ove godine smotru će činiti pet predstava, a na tuzlanskim daskama koje život znače prodefilovat će gostujući glumci iz Sarajeva, Zenice, Pečuha te Vršca.

"Ova revija će se, uslovno rečeno, produžiti do mjeseca maja s obzirom na to da u narednim mjesecima imamo najavljena gostovanja pozorišta iz Osijeka, Kerempuha, Kikinde i tako dalje. Naime, mi im nismo mogli reći tačan datum održavanja smotre te se shodno pomenutom gosti do sada nisu mogli spremiti i doći u narednim danima na gostovanje", kazao je direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Komadu "Ko se boji Virginije Woolf" nije bez razloga pripala čast da otvori ovogodišnje izdanje Pozorišnih dana. Naime, riječ je o prvoj predstavi koja će u rekonstruisanoj zgradi tuzlanskog pozorišta doživjeti svoje premijerno izvođenje. Naslovna uloga u ovom ostvarenju koje govori o muško-ženskim odnosima pripala je prvakinji drame NP Tuzla Melihi Fakić.

"Velika mi je čast što prelijepu scenu NP Tuzla otvaramo premijernim izvođenjem jedne ovakve predstave. Moram istaći da smo napravili dobar posao. Očekujem dobru predstavu jer će se sa mnom na sceni pojaviti moje jako dobre kolege. Ovo je inače antologijski tekst koji je provjeren kako na daskama koje život znače, tako i na filmu", istakla je Fakić.

Glumac Nermin Omić u petak uvečer će ostvariti rolu Georgea.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Gledaoci će u petak imati priliku pogledati jednu odličnu predstavu. Ovdje je riječ o četiri lika koja su neostvarena u životu, a koji jedni drugima postaju i bolest i lijek. Što se tiče režije, kada je riječ o Jovici Paviću o tome je zaista suvišno pričati, s obzirom na to da on sve uvijek uradi odlično. Na kraju je do glumaca kako će to projicirati sa scene", rekao je Omić.

Na ovogodišnjim Pozorišnim danima, osim domaće predstave, sladokusci ovakve vrste umjetnosti bit će u prilici pogledati i ostvarenja "Prst" Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva, "Mišolovka" Hrvatskog kazališta iz Pečuha, "Zla žena" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca te "Gospođa ministarka" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.