Kultura
0

Premijera predstave "Sastanak na vrhu" 21. maja u NPS

FENA
Predstavom “Sastanak na vrhu” Roberta Davida MacDonalda u režiji Ferida Karajice, koja će premijerno biti izvedena 21. maja, Narodno pozorište Sarajevo završava ovu umjetničku sezonu.

Marijela Margita, v.d. direktora Narodnog pozorišta, sezonu ove teatarske kuće opisala je kao iznimno vrijednu i kvalitetnu.

Za direktora Drame Narodnog pozorišta Izudina Bajrovića predstava “Sastanak na vrhu” koja govori o imaginarnom susretu pratilja Hitlera i Musolinija - Eve Braun i Klare Petači je predstava koja govori i o ulozi žene.

Predstava će biti izvedena na sceni En face (Maloj sceni), a Bajrović je istakao da je to mjesto koje slavi umjetnost glume.

Ferid Karajica uz pohvale glumcima kazao je da je riječ o komadu koji je, nažalost, potreban. On je istakao da ponovo živimo u vremenu desničarskih ideja, nekih vidljivih oblika fašizma...

Džejna Avdić, dramarturginja, tekst Davida MacDonalda smatra značajnim i zanimljivim jer muškarac piše iz ženske perspektive.

Osim režije predstave "Sastanak na vrhu" Ferid Karajica je izabrao i muziku za predstavu. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović, dramaturginja je Džejna Avdić.

Lik Eve Braun tumači Ejla Bavčić-Taralčija, Klare Petači Sanela Pepeljak, a tu je i vojnik kojeg igra Vedran Đekić.