Kultura
0

Predstavom "Otac i sin" u Banjoj Luci otvoren Teatar fest

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavom Nebojše Romčevića "Otac i sin" u režiji Nikole Pejakovića, u Banjoj Luci večeras je otvoren Teatar fest "Petar Kočić".

Svečanom otvaranju i premijernom izvođenju predstave prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je da je dobro što postoji Teatar fest jer je to prilika da se Banjalučani, koji vole pozorišnu umjetnost, upoznaju o pozorišnom stvaralaštvu zemalja okruženja, te da vide šta bi trebalo korigovati u domaćem pozorištu.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je 18. Teatar fest dokaz zrelosti, ozbiljnosti, profesionalnosti i trajanja ove manifestacije.

"Ove godine prateći program je neuporedivo bogatiji i značajniji u odnosu na prošlogodišnje festivale, jer će nam pružiti priliku da o teatru 21. vijeka razgovaramo i promišljamo", istakao je Novaković.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Prema njegovim riječima, ovo je prilika za publiku da vidi šta ima novo u regionu "na jezicima koje ne treba da prevodimo".

On je ocijenio da je ovogodišnja ponuda predstava na festivalu raznovrsna i zadovoljavajuća, te da je selektor uradio najbolji mogući izbor.

U narednih sedam dana publika će moći uživati u festivalskom programu na kojem će se takmičiti sedam predstava "Divlje meso" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Hotel Kosovo" Narodnog pozorišta u Prištini - Srpska drama, "Doktor Nušić" Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, "Jazavac u Kerempuhu" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, "Čudo u Šarganu" Narodnog pozorišta u Beogradu, "Potpuno skraćena istorija Srbije" Pozorišta mladih iz Novog Sada, te "Kauboji" Narodnog pozorišta iz Kikinde.

Selekciju predstava Teatar festa "Petar Kočić 2015" izvršio je glumac Narodnog pozorišta RS Ljubiša Savanović.

Predsjednik žirija koji će ocjenjivati predstave je pozorišni kritičar iz Beograda Dragana Bošković, dok su članovi žirija direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević i glumica Narodnog pozorišta Nikolina Jelisavac.

Nagrade će biti dodijeljene za najbolji dramski tekst, za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, te za najboljeg glumca i glumicu.