Kultura
204

Predstavnici sedam zemalja na "Folklornom Eurosongu" u Vionici kod Čitluka

Klix.ba
Sve je spremno za IV međunarodnu večer folklora "Vionica 2015" koja će biti održana 5. jula 2015. godine na malonogometnom igralištu na Vionici (naselje u općini Čitluk) od 19:30.

Uz domaćina Bosnu i Hercegovinu koju predstavljaju HKUD "Vionica", koje je u pet godina djelovanja sakupilo više od 100 javnih nastupa u BiH i inozemstvu, te KUD "14.maj" Tojšić - Tuzla, svoje predstavnike će poslati Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Crna Gora, Republika Srbija, Republika Poljska te Republika Italija.

"Počeli smo bez ičega, sa mnogo dobre volje, a sve se posložilo, pa smo prve godine imali najbolje ansamble iz država regiona. Velika je čast kada u jedno malo selo općine Čitluk dođe crnogorski 'Aluminijum' i makedonski 'Gerden'. Na početku smo ih mi zvali, a sada se mnogi bore da dođu. U samo četiri godine ova manifestacija je dobila epitet 'Folklorni Eurosong', a ove godine će ovu titulu i potvrditi", naveo je Ante Luburić, umjetnički direktor ove manifestacije, te pozvao sve ljude dobre volje da dođu na Vionicu i uživaju u ljepoti folklornih igara i pjesama.

"Kultura je ono što uvijek spaja. Nadamo se da ćemo ovom večeri folklora dati svoj doprinos miru i solidarnosti u BiH", poručio je Luburić.

Nakon nastupa kulturno-umjetničkih društava, publiku će zabavljati gost iznenađenja koji je veoma poznat u regiji.