Kultura
18

Predstavljeni filmovi koji će otvoriti SFF; Tanoviću "Počasno srce Sarajeva"

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kultna tri prostora Sarajevo Film Festivala predstavit će i ove godine tri različita filma.

U noći otvaranja jubilarnog izdanja Festivala, 15. augusta, umjesto uobičajene jedne, bit će upriličene tri filmske projekcije i to na već kultnim festivalskim lokacijama

Prvi od njih, tzv. Metalac, ili HT Eronet Open Air je svakako prostor koji privlači najviše interesa publike, zbog same prostranosti i velikih projekcija. Na otvaranju Sarajevo Film Festivala bit će održana gala projekcija filma 'Amores Perros'.

Počasni gost će ovom prilikom biti glavni glumac filma, Gael Garcia Bernal, koji će u sklopu Talents Sarajevo Campusa 16. augusta održati i uvodno predavanje.

Drugi važan prostor SFF je Narodno pozorište, koje će ove godine biti domaćin, kaže direktor SFF-a Mirsad Purivatra, "filmu na koji smo svi ponosni".

Radi se o filmu "Mostovi Sarajeva", koji je svoju premijeru imao u Cannesu. Film je značajan u današnjem kontekstu jer obrađuje temu stogodišnjice atentata i početka Prvog svjetskog rata, te se ne bavi samo Sarajevom, nego generalno Evropom danas.

"Ovaj film priča jednu drugačiju priču, priča je to prijateljstva i partnerstva, a njegova se snaga ogleda upravo u zajednici od deset različitih priča koje propituju prošlost, sadašnjost i budućnost. U pitanju je konstrukcija koja zahtijeva dosta opreznog i pažljivog pristupa, ali za mene je ovo prekrasan film", riječi su Donata Giulianija, direktora Francuskog instituta, koji je, uz podršku Evropske unije, i pokrenuo projekat "Movies on the move".

U sklopu ovog projekta će se, u šest bh. gradova održati susreti i predavanja o filmu koji nam, kako kaže Donato Giuliani, "pomaže da shvatimo stvarnost".

On je dodao i kako je od prvog dana impresioniran Sarajevom, njegovom atmosferom i energijom koja vlada za vrijeme SFF-a, te da se Francuski institut svakako želi uključiti u projekte ovakve vrste.

I, naposlijetku, treće mjesto koje je značajno za Sarajevo Film Festival jeste Meeting Point, gdje će također biti održana projekcija u sklopu otvaranja Festivala.

"U pitanju je mjesto koje je odredilo Sarajevo Film Festival. Kino je napravljeno 1996. godine, a mnoge generacije su odrasle ovdje… ovo je posljednja oaza art house filma", riječi su direktora SFF-a Mirsada Purivatre, te se direkcija Festivala iz tog razloga odlučila u Meeting Pointu prikazati islandski film 'O konjima i muškarcima' Benedikta Erlingssona.

Na današnjoj konferenciji za medije, drugoj po redu održanoj u prostorijama kina Meeting Point, saopćena su i imena dobitnika nagrade 'Počasno srce Sarajeva', koje SFF dodjeljuje pojedincima koji su, zbog svog doprinosa Festivalu i razvoju filmske umjetnosti, te nastojanju na uvezivanju regiona kroz film, inspiracija za nove, nadolazeće generacije.

Ove godine, nagradu 'Počasno srce Sarajeva' će dobiti Agnes B, Gael Garcia Bernal, te Danis Tanović, koji će nagradu primiti posljednje večeri Festivala.