Kultura
10

VIDEO / Predstava "Zečija rupa" posljednji put na sceni SARTR-a u ovoj godini

Piše: A. P.
U utorak, 26. marta 2013. godine, od 20 sati na sceni Sarajevskog teatra publika će moći, posljednji put u ovoj godini, pogledati predstavu "Zečija rupa", u režiji Roberta Raponje.

Predstava je svoju premijeru imala 12. novembra 2011. godine u Sarajevskom ratnom teatru, a do sada je ostvarila gostovanja u Zenici, Goraždu i Jajcu, gdje je, na Pozorišnim igrama u Jajcu, Selma Alispahić dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a Alban Ukaj za najbolju mušku ulogu. Ulaznice za ovu predstavu se mogu kupiti na blagajni teatra po cijeni od 5KM, a penzioneri/penzionerke, studenti/studentice i učenici/učenice srednjih i osnovnih škola ulaznice mogu dobiti uz popust.

"Zečija rupa" je nastala po tekstu Davida Lindsay-Abairea koji je svoju najveću noćnu moru, strah od gubitka djeteta, pretočio u ovaj biser savremene dramaturgije, za koji je 2007. god. dobio Pulitzerovu nagradu. Predstavu je režirao Robert Raponja, gost iz Hrvatske, koji nije nepoznat našoj publici, jer je pored ove, režirao i predstave koje su naišle na izvanredan prijem publike: najuspješniju predstavu Sarajevskog ratnog teatra, "Ay, Carmela", zatim, "Caroline Neuber", "To je raj, lutko moja", "Zagrljenici" i "U plamenu". I ovoga puta njegov angažman ukazuje da se radi o takvom tekstu koji ima emotivno uporište u životnim situacijama, često bolnim ali iskrenim, koje nikoga, ni glumce kao ni publiku, ne ostavljaju ravnodušnim. "Zečija rupa" je premijerno izvedena 12. novembra 2012. godine u Sarajevskom ratnom teatru, te je naišla na odličan prijem kod publike.

Glumački ansambl predvodi prvakinja Sarajevskog ratnog teatra, Selma Alispahić, koja je u gotovo svim Raponjinim predstavama bila protagonistom, a ovog puta igrajući uz partnere Albana Ukaja, Maju Salkić, Jasenka Pašića i Anu Miju Milić, te gošću Halimu Mušić.