Kultura
2

Predstava "Mali mi je ovo grob" premijerno u Kamernom teatru 55

FENA
Povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, bečki teatar Schauspielhaus je od beogradske književnice Biljane Srbljanović, poručio tekst o Sarajevskom atentatu.

Ovaj tekst bio je predložak i za Mustafićevu režiju predstave "Mali mi je ovo grob“ koju je već vidjela beogradska publika, a uskoro će i sarajevska.

Predstava "Mali mi je ovaj grob“ po istoimenoj drami Biljane Srbljanović, u režiji Dine Mustafića premijerno je prikazana na sceni Bitef teatra 12. marta.

Sarajevska premijera predstave "Mali mi je ovaj grob“ bit će upriličena 3. maja u Kamernom teatru 55, prva i druga repriza su 4. i 5. maja, a u sklopu ovogodišnjeg Programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul Memorije.

"S velikim nestrpljenjem iščekujemo sarajevsku premijeru, jer je za naše društvo važno da se teme prošlosti koje su postale polje naše borbe, podjela i falsifikovanja otrgnu od dnevnopolitičkih prepucavanja i prenesu u polje odgovornog umjetničkog iskaza i istorijskih fakata od kojih možemo naučiti živjeti za budućnost. Tako je i s Mladom Bosnom i pričom o Gavrilu Principu, kroz sjajan tekst Biljane Srbljanović "Mali mi je ovaj grob" u kojem su idealizam i sloboda apsolutne vrijednosti spram kulture srdžbe koja dominira Balkanom i čini nesretnim generacije pretvarajući ih u žrtvenu janjad svojih podlih i prizemnih nacionalističkih strasti", izjavio je Mustafić za Agenciju FENA povodom sarajevske premijere.

U predstavi igraju Milan Marić, Svetozar Cvetković, Ermin Bravo, Marko Janketić i Amila Terzimehić.

Predstava je nastala je u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i kazališta Ulysses s Brijuna, te u saradnji s brojnim partnerima iz cijele regije.

Dramaturzi predstave su Željka Udovičić i Božo Koprivica, scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostim Darinka Mihajlović, scenski pokret Sonja Vukićević, a muziku Draško Adžić.