Samo za starije od 16 godina
0

Predstava Ekstremisti u BNP u Zenici

Sarajevo-x.com
U produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica priprema se peta ovogodišnja premijerna predstva ''Ekstremisti'' rađena po tekstu američkog autora Williama Mastrosimonea.

Premijera je najavljena na Maloj sceni Žarko Mijatović, a zakazana je za 2. decembra i zbog eksplicitnih scena nasilja i seksa predstava je zabranjena za mlađe od 16 godina. Glavne uloge tumače Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić i Merima Lepić, a režiju predstave potpisuje Robert Krajinović. Nekoliko dana poslije zeničke premijere predstava bi trebala doživjeti svoju sarajevsku premijeru u Kamernom teatru 55, u sklopu sporazuma o saradnji i razmjeni predstava između ovih teatarskih kuća.

Ovaj komad je svoju praizvedbu doživio 1982. godine u Westside Theatre u New Yorku i od tada se često izvodi na mnogim teatarskim pozornicama širom svijeta. Trenutno se izvodi u teatrima u New Yorku, Londonu, Berlinu, Dublinu, Munchenu, Los Angelesu, New Delhiju. Veliki broj izvedbi dokazuje da je tekst izuzetno aktuelan i u današnje vrijeme, jer se bavi temom nasilja nad ženama. Predstava je na neki način žanrovski determinirana kao psihološki triler sa napetim i iznenađujućim prevrtljivim događanjima koje prate duhoviti elementi crnog humora.

Rezolucijom Vijeća Ujedinjenih nacija 25. novembar je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, te se ovom predstavom Bosansko narodno pozorište Zenica pridružuje pomenutoj svjetskoj inicijativi i plemenitom činu zaštite prava žena i ne samo žena nego i svih ljudi te oštro osuđuje svaki oblik nasilja.

Žene su najbrojnija populacija među žrtvama nasilja svakog oblika ne samo seksualnog već i mentalnog, ekonomskog, fizičkog i svakog drugog oblika nasilnog nametanja nečije volje i želja. U komadu glavna junakinja biva žrtva pokušaja silovanja i nakon što se krajnjim naporom uspije osloboditi nasrtaja i savlada nasilnika, iz revolta i povrijeđenosti sama postaje nasilnica, preuzimajući pravdu u svoj ruke brutalno se fizički obračunava i vrši torturu nad silovateljem.

U jednom trenutku žrtva i nasilnik izmjenjuju uloge i izjednačavaju se po zločinu. Postavlja se pitanje ima li žrtva pravo da sama sudi i presudi ili treba pustiti da sudski organi rade svoj posao. U komadu se pojavljuju još dva ženska lika, cimerice glavne junakinje koje imaju različito mišljenje o ovom pitanju.