Kultura
1

"Pozdravom iz Austrije" Sarajevska filharmonija otvara 21. Baščaršijske noći

Klix.ba
Dvadeset i prvi Festival “Baščaršijske noći” bit će svečano otvoren u petak, 1. jula koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom “Pozdrav iz Austrije”, u 21 sat u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sa orkestrom će nastupiti solisti i dirigent iz Austrije, Mađarske i Australije: Brigitta Simon, sopran, (Mađarska), koncert majstorica, violinistica, Anne Harvey-Nagl (Australija), dirigent, Uwe Theimer (Austrija),

Publika će imati priliku čuti popularne operne arije i najlepše kompozicije autora kao što su: J. Straus, J. Lanner, N. Dostal, W. Jelinek, F. Lehar, C. Millocker, J. Offenbach, R. Stolz.

Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Austrije u BiH.

Ulaz na koncert je slobodan.

Mozaik 40

Također 1. jula u u 18:30 sati u galeriji “Collegium artisticum" bit će otvorena izložba "Mozaik 40" na kojoj će svoje radove izlagati slikari Amela Hadžimejlić, Izet Alečković, Muhamed Bajramović, Edin Numankadić i Džeko Hodžić. Izložba ostaje otvorena do 14. jula 2016. godine.

Grupna izložba "Mozaik 40" okuplja pet bosanskohercegovačkih autora različitih umjetničkih profila i likovnih izraza. Svaki od pet umjetnika izložit će osam manjih radova koji će činiti jednu cjelinu unutar veće strukture koja u osnovi podražava mozaik. Više malih dijelova - komadića mozaika, međusobno su veoma različiti i svaki od njih ima pojedinačnu formalno-sadržajnu vrijednost, ali postavljeni jedni do drugih formiraju novu smislenu cjelinu i kreiraju neobičnu i jedinstvenu sliku.

"Pozdrav iz Austrije"

Kao i prethodne godine sarajevski ljetni festival Baščaršijske noći 2016. će otvoriti koncert Sarajevske filharmonije pod vodstvom maestra Uwea Theimera. Svoj drugi ljetni nastup u lijepoj prijestolnici Bosne i Hercegovine će ostvariti mlada i već uspješna austrijsko-mađarska sopranistica Brigitta Simon, koja će izvoditi arije iz opereta i bečke pjesme. Dirigenta, solisticu i Filharmoniju će pratiti austrijsko-australska koncertmajstorica s angažmanom u bečkoj Narodnoj operi Anne Harvey-Nagl.

"Nakon višegodišnjeg prekida te ponovnog prošlogodišnjeg pokretanja, tradicija izvođenja muzike bečkog valcera bi se, kao znak početka raznovrsnog kulturnog ljeta u Sarajevu, ponovno mogla pokrenuti, kao što je to slučaj sa novogodišnjim koncertima u mnogim gradovima diljem svijeta. Bečka muzika se s pravom smatra zvučnom posjetnicom Austrije i cijele Srednje Evrope – njom se na osvježavajući način oživljava čudesna raznolikost zajedničke Monarhije, koja se raspala prije skoro 100 godina, i njenih melodija. Ovogodišnji koncertni ‚Pozdrav iz Austrije' je zamišljen kao poklon stanovnicima grada i zemlje, kao i posjetiteljima iz inozemstva, te predstavlja takoreći vrhunac svršetka prvog dijela Godine kulture Bosna i Hercegovina – Austrija", poručio je Martin Pammer, Ambasador Republike Austrije u BiH.