Kultura
19

Posljednje aktivnosti u okviru festivala ''Sarajevska zima''

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Posljednje kulturne aktivnosti u okviru ovogodišnjeg Festivala "Sarajevska zima" upriličene su danas na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ovogodišnje, 31. izdanje Festivala počelo je 7. februara pod motom "Beskonačnost" - "Infinity".

Danas je tačno u podne otvorena izložba skulptura Mustafe Skopljaka pod nazivom "Eko parada" koja je postavljena u Bijelom salonu Narodnog pozorišta, a potom je uslijedio performans "Metamorfoza" u izvedbi studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Također, predstavljen je program Joga kluba pod nazivom "Joga in daily life", koji je realiziran uz muziku Erica Bretona.

U večernjim satima umjetnik Samir Sućeska će predstaviti izložbu kamenih skulptura "Noćni dnevnik kamena", postavljenu u hotelu "Holiday", to će posljednji kulturni događaj koji će biti otvoren u okviru Festivala ''Sarajevska zima''.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je novinarima da je Festival ove godine održan s mnogo uspjeha te da je predstavio najbolje dramske predstave odigrane u proteklih nekoliko godina uopće na festivalima u BiH.

"To je potvrdila i brojna publika", rekao je Spahić.

Istakao je da je ovogodišnji Festival okupio više od 1.200 umjetnika iz oko 50 zemalja svijeta, koji su publici priredili programe iz oblasti teatra, književnosti, likovnih umjetnosti, muzike, filma i videa, te dječijeg programa.

Podsjetio je da je određen broj događaja posvećen i djeci s teškoćama u razvoju te odraslima s intelektualnim poteškoćama.

Dodao je da su umjetnici i publika i ovaj put pokazali da je između njih jaka veza.

Najavio je da će sljedeći festival biti ispunjen još bogatijim programom sa još više umjetnika koji će biti umreženi zanimljivim temama.