Kultura
35

Poezija, predstave i klikeri za Dan mladih u Goraždu

Piše: E. A.
Goraždanska omladinska udruženja i neformalne grupe u saradnji sa Općinom Goražde pripremaju zanimljiv program povodom 21. marta – Dana mladih općine Goražde.

Podsjetimo da je ovaj datum Općinsko vijeće Goražde proglasilo danom mladih te da se već pet godina obilježava različitim sadržajima u cilju afirmacije i aktivizma mladih.

U planu mladih su brojni sadržaji koji će trajati dva dana, u petak će biti održana kreativna radionica za djecu u parku Plavi cvijet, okrugli sto u Domu mladih o temi problematike mladih, koji organizuju učenici MSŠ Enver Pozderović, kao i promocija zbirke pjesama mladih autora Gornjedrinske regije u prostorijama Udruženja Biser.

Na sam Dan mladih bit će organiziran turnir u basketu na košarkaškom terenu 1. Maj, planirano je polaganje cvijeća na spomen-obilježje poginuloj djeci, zatim susret mladih sa načelnikom na Platou Centra za kulturu i posebno zanimljiv turnir u zaboravljenim društvenim igrama kao što su klikeri, Ne ljuti se čovječe i Yu-Gi-Oh.

"Imamo taj problem da današnja djeca uopće ne znaju šta su to klikeri i kako se to igra, vjerovatno jer nigdje ne postoji online igra klikera. Htio sam na taj način prikazati kako smo se mi igrali kao djeca, a isto tako poslati skrivenu kritiku današnjoj djeci i njihovim roditeljima zbog pretjeranog korištenja računara, pametnih telefona i ostalih stvarčica putem kojih se danas vodi komunikacija, igraju igrice i ostale stvari. Želim samo prikazati zdrave igre uz koje smo mi odrastali", kaže Adis Pleh, jedan od organizatora.

Uz dan mladih bit će izvedena i predstava "Mirjamina kosa" koju su pripremili članovi Lokalnog tima ONAuBiH-a Goražde, a planiran je i koncert u Ljetnom kinu.

''Mi želimo da radimo na promociji naših mladih muzičara, pjesnika, glumaca... tako da će to biti posvećeno 'domaćim' mladim ljudima. Predstava se priprema, ali nećemo otkrivati o čemu se radi, jedino da će to biti predstava napravljena prema djelu Isaka Samokovlije. Na predstavi će raditi od 15 do 20 mladih", kaže Armin Terović, predsjednik Vijeća mladih Općine Goražde.

Učesnici organizacije tvrde kako su izbjegli stereotipna okupljanja te nastoje vlastitom kreativnošću zainteresirati što veći broj mladih ljudi.

"Izbjegnute su neke, reći ću, službene stvari, tako da ćemo susret sa načelnikom imati vani, imat ćemo turnir u društvenim igrama na kojem će moći svi učestvovati. Nagrada na turniru u basketu ide u društveno korisne svrhe, za postavljanje novih obruča i mrežica na terenu u 1. Maju. Dosta je izbjegnut šablon po kojem se do sada radilo. Dan mladih u Goraždu je dan u kojem se, ili bi trebalo, sva pažnja posvećuje mladima, promociji njihovog rada i njihovog doprinosa gradu.To je naš dan i u potpunosti ga trebamo iskoristiti. Nažalost, mladi u Goraždu su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je grupa onih koji se bore za bolje, rade i trude se, a u drugoj su grupi oni koje ništa ne zanima", dodaje Adis Pleh.

U Općini Goražde angažman mladih smatraju izuzetno značajnim.

"To je i bila ideja vodilja ustanovljavanja ovog dana gdje se veličaju, ne samo prava, nego i obaveze mladih, jer nema prava bez obaveza.To mladi danas moraju znati. Upravo ova koncepcija organizacije je na tom fonu, dakle, da se oni potrude, da odrade nešto, da predlože određeni sportski sadržaj, da iniciraju štampanje određene zbirke pjesama, da na neki način u ranoj dobi pokažu kompetencije koje će biti u funkciji pokazivanja da su oni spremni preuzeti breme organizacije ovakvih događaja", izjavio je Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde.

Na ovaj način mladi Goražda će skrenuti pažnju javnosti na potrebe, prava i obaveze mladih, te njihove aktivnosti tokom godine, ali i na značaj angažovanja mladih u društvenoj zajednici.