Kultura
123

Počinje snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo"

FENA
Snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo" počet će ove godine nakon što će krajem maja biti održana audicija za glumce i izabran novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živojinovića.

Kako prenosi Tanjug, realiziranje tog remakea najavio je Vinko Grubišić, predsjednik Uprave Jadran filma, nositelja tog projekta, u kojem sudjeluju partneri iz Kine, ali i saradnici iz zemalja bivše Jugoslavije, te Australije i Njemačke.

Film će se snimati u dvije verzije, a snimljeni materijal iskoristit će se i za televizijsku seriju.

Grubišić je podsjetio da je originalni film u režiji Hajrudina Krvavca iz 1972. bio žanrovski klasik koji je imao senzacionalan uspjeh u Kini, ocijenivši da je adaptacija "Valtera'' za novo doba u kreativnom smislu bila vrlo izazovan i težak zadatak.

Jadran film je inicijator cijelog projekta od 2006. odnosno 2007. kada je bio predstavljen na Sarajevo Film Festivalu i nakon više godina pregovora sa stranim partnerima remake "Valtera" je ušao u završnu fazu.

"Pakirati'' taj projekt bilo je vrlo komplicirano i teško, istaknuo je Grubišić i dodao da je o stranim partnerima i njihovim ulaganjima u taj projekt još prerano govoriti.

Po njegovim riječima, remake će se snimati u Sarajevu na autentičnim lokacijama, ali i u zagrebačkim studijima Jadran filma, ovisno od planirane dvije verzije novog "Valtera".

"U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu riječ, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekt, a naročito za drugu verziju, zainteresirali važne i velike strane partnere", kazao je Grubišić.

On je ukazao da se trenutno usklađuju kreativne izvedbe i finansijska ulaganja u obje planirane verzije.

Remake će, dodao je Grubišić, vjerno slijediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledatelja i u nekom smislu će imati veze i s posljednjim ratom na ovim prostorima.

Audicija će biti otvorena za sve glumce s područja bivše Jugoslavije.

U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali prvog nositelja naslovne uloge Batu Živojinovića, ali će svi koji su se pojavljivali u izvorniku na neki način biti prisutni u remakeu.

Film "Valter brani Sarajevo" romansirana je priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru.

Bio je među najgledanijim filmovima ikada u Kini, a prema nekim procjenama pogledalo ga je skoro milijardu ljudi.