Kultura
67

Plesnim i glumačkim performansima na Bijeloj tabiji otvorena Sarajevska zima

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muzičkim i plesnim performansima na Bijeloj tabiji iznad Sarajeva danas je svečano otvoreno 32. izdanje Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" koji je ove godine okupio 29 svjetskih umjetnika.

Ovogodišnje izdanje festivala pod motom "Duša umjetnika - duša grada" posebno je posvećen obilježavanju 400. godina Williama Shakesperea i 400. godina Miguela de Cervantesa.

Tim povodom, ispred tvrđave Bijela tabija simbolično je postavljena vjetranjača kao simbol čovjekove vječne borbe.

"Ovo je jedan veliki praznik. Ovdje imamo skulpture, umjetnike, predstave i muziku, sjajni ansambl i horove. Na zidinama tvrđave postavljeni su čistači i čuvari duše. Vjetrenjača je znak da dolazi vrijeme da se sačuva prije svega i obogati novom generacijom sve ono što vrijedi u BiH", kazao je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

Blizu 150 umjetnika uz aplauze publike izvelo je nekoliko glumačkih i muzičkih tačaka. Raskošna grupa umjetnika svoje performanse nastavit će i tokom festivalskih dana koji slijede.

"Ovo je vrijeme karnevala, idemo u karnevalsku šetnju gradom. Imamo tvrđavu, i nadu da će pobijediti ljubav, da će ona pobijediti smrt, ubistva i kazne koje proživljavamo, da imamo nadu koja se prije svega budi u duši", istakao je Spahić.

Tokom festivalskih dana, do 21. marta bit će upriličeno nekoliko pozorišnih predstava, koncerata, filmova, izložbi, panel diskusija, književnih večeri i drugih kulturno obogaćenih programa. Svi oni će biti održani u pozorištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama u Sarajevu.

Jedan od glavnih događaja je gostovanje igranih, kratkih i crtanih filmova iz daleke Indije, preko Filipina, Japana, Njemačke i Irana.

Festival "Sarajevska zima" predstavlja tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta okupljenih u glavnom gradu BiH. Prva sezona Festivala realizovana je od 21. decembra 1984. do 6. aprila 1985. godine. Od tada se festival održava bez prestanka te postaje svojevrsni simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja s različitim kulturama i civilizacijama svijeta.

U okviru Festivala, neizostavno, dodjeljuje se nagrada "Srebrna pahuljica" za pojedince i institucije, njihova vrhunska umjetnička ostvarenja te doprinos Festivalu.