Kultura
36

Pišem ti bosančicom: Umjetnici, prijavite na konkurs svoje plakate, crteže, grafike...

Klix.ba
Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH poziva studente i profesionalne umjetnike sa područja Bosne i Hercegovine da učestvuju na konkursu "Pišem ti bosančicom", koji je organizovan u okviru projekta Dijalog za budućnost a koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

"Ideja je okupiti likovne stvaraoce, studente umjetnosti i grafičkog dizajna da svojim umjetničkim angažmanom, kroz zajedničko kulturno naslijeđe grade put do razumijevanja i zajedničke budućnosti. Stoga raspisujemo konkurs na koji se mogu prijaviti radovi čija je tema bosančica, odnosno stara ćirilica, bosanska ćirilica, hrvatska ćirilica... Cilj projekta je približiti stručnoj, ali i široj javnosti, bogatstvo kulturnog naslijeđa u oblasti tipografije i pismenosti na tlu Bosne i Hercegovine i šire na Balkanu", navodi se u saopćenju za javnost.

Ko može učestvovati?

Konkurs je namijenjen prije svega mladima - studentima, likovnim umjetnicima, profesionalcima u oblasti grafičkog dizajna, ali i drugim građanima Bosne i Hercegovine. Nastanak radova koji se prijavljuju za ovaj konkurs nije vremenski ograničen - mogu to biti i radovi nastali ranije, ali i radovi napravljeni specijalno za ovaj konkurs.

Koji radovi se prihvataju?

U izbor za nagradu ući će gotovi fontovi ili grafički prikazi prijedloga za fontove, tipografski plakati na zadanu temu, crteži, grafike, slike, trodimenzionalni objekti i videoradovi čija tema je isključivo bosančica - stara ćirilica, bosanska ćirilica, hrvatska ćirilica.

Format

Radovi se šalju u .pdf, .jpg ili .png formatu, s tim da duža dimenzija ne prelazi 3500 pixela. Naziv fajla je: ImePrezime-Naziv. Broj radova koji se mogu predati na konkurs nije ograničen. Ukoliko se radi o originalnom likovnom djelu, za izložbu treba dostaviti original. Ostale radove štampat će organizator.

Prijave

Prijave na konkurs su besplatne. Radove treba poslati na e-mail [email protected]. Subject poruke je Dijalog za buducnost. Uz radove koji se nalaze u attachmentu poruke, potrebno je dostaviti i sljedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, adresa, e-mail, telefon/mobitel, naziv rada, godina nastanka i tehnika

Izložba

Žiri će napraviti selekciju pristiglih radova koji će biti izloženi decembra 2015. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a potom i u Trebinju, Širokom Brijegu i Banjoj Luci. Među odabranim radovima bit će izabrana tri kojima se dodjeljuju nagrade. Svrha projekta nije samo nagraditi radove, već kreirati zanimljivu i poučnu izložbu koja će privući pažnju javnosti u Bosni i Hercegovini. Svi radovi odabrani za izložbu će biti objavljeni i na web stranici bosancica.ulupubih.com.ba.

Nagrade

Internacionalni žiri, koga će imenovati organizatori, dodijelit će tri novčane nagrade:

  • Prvu nagradu u iznosu od 1.500 KM
  • Drugu nagradu u iznosu od 700 KM
  • Treću nagradu u iznosu od 300 KM.

Nagrade će biti dodijeljene na otvaranju izložbe u Sarajevu. Otvaranje će biti organizovano najkasnije decembra 2015. godine.

Rokovi

Radove ili digitalne reprodukcije, odnosno fotografije djela treba dostaviti do nedjelje 18. oktobra 2015. godine u 24 sata.

Organizator zadržava pravo reprodukcije radova za knjigu koja će biti štampana u finalnoj fazi projekta "Pišem ti bosančicom", za izložbu, kao i u svrhu promocije projekta.

O ostalim detaljima projekta, možete dobiti informacije na e-mail [email protected].

ULUPUBIH provodi projekat "Pišem ti bosančicom" u sklopu projekta "Dijalog za budućnost" koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/ Fonda za izgradnju mira (PBF).