Kultura
8

Petodnevna izložba "Ničija zemlja" i obrazovni program "Otvorene učionice" za mlade

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, TPO Fondacija u suradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH organizuje petodnevnu izložbu "Ničija zemlja" posvećenu revolucionarnoj književnici i pjesnikinji Veri Obrenović-Delibašić te obrazovni program za mlade "Otvorene učionice" koji će biti održan tokom trajanja izložbe.

"Ničija zemlja" predstavlja važan dio bosanoskohercegovačkog kulturnog nasljeđa. Naime, bez obzira na činjenicu da je Vera Obrenović-Delibašić na jedinstven način obilježila žensko književno stvaralaštvo u periodu Drugog svjetskog rata i uspostave NDH na prostoru Bosne i Hercegovine, njena ukupna zaostavština i angažman nakon okončanja ratnih sukoba se doslovno briše iz svih zvaničnih pregleda povijesti jugoslavenske i bosanskohercegovačke književnosti. Time se zapravo željelo pokazati kako je revolucionarno angažirana književnost muški posao, a ženske figure u revoluciji i pokretima otpora nacističkim i fašističkim težnjama europskoga prostora skoro pa i nebitne.

Obrazovni program za mlade "Otvorene učionice" je utemeljen na participatornim praksama učenja i rada. Tokom petodnevnog trajanja izložbe, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH će svakodnevno biti mjesto susreta mladih ljudi koji će uz podršku vodećih ekspertica iz oblasti psihoterapije, bh. kulturnog nasljeđa i zakonodavstva, prije svega učiti otvoreno razgovarati o nasilju nad djevojčicama, djevojkama i ženama, različitim aspektima i mogućnostima osnaživanja žena u Bosni i Hercegovini kao i (ne)postojećim književnim kanonima Bosne i Hercegovine.

Izložba i otvorene učionice bit će održane u terminu od 8. do 12. marta u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH na adresi Sime Milutinovića Sarajlije 7.