UNESCO
0

Petnaest novih lokacija na popisu Svjetske baštine

FENA
Amsterdam
Amsterdam
Petnaest novih lokacija, među kojima su i amsterdamski kanali, upisano je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, objavila je u nedjelju UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu, prenijele su agencije.

Na popis Svjetske baštine upisani su: četvrt s kanalima u Amsterdamu izgrađena potkraj 16. i u 17. stoljeću; carska tvrđava Thang Long u Hanoju u Vijetnamu; povijesni spomenici u Dengfengu u Kini; arheološka lokacija Sarazm u Tadžikistanu; biskupski grad Albi na jugu Francuske, te povijesni bazar u Tabrizu u Iranu i At-Turaif u ad-Dirijahu u Saudijskoj Arabiji, prva prijestolnica dinastije Saud.

Isti status (Svjetske baštine) stekli su: kaznionice za prognane Britance u Australiji iz 18. i 19. stoljeća; astronomski opservatorij Jantar Mantar u Jaipuru u Indiji s početka 18. stoljeća; sufistički kompleks šeika Safija al-din Hanegaha sa svetištem u Ardabilu; atol Bikini, u pacifičkoj državi Maršalovi Otoci, na kojem je SAD testirao atomske bombe; povijesna sela Hahoe i Yangdong u Južnoj Koreji; zaštićeno područje prirode Ngorongoro u Tanzaniji; planine u središnjoj Šri Lanki, te izolirani arhipelag na Havajima Papahanaumokuakea

UNESCO-ov popis Svjetske baštine, bilo kulturne ili prirodne, sada obuhvaća 904 lokacije širom svijeta.

Prihvaćena su i dva proširenja već upisanih lokacija - hidraulički sustav u gornjem Harzu (planinski lanac) u Njemačkoj, južno od rudarskog grada Rammelsberga i grada Goslara te okolina rudarskog grada Rorosa u Norveškoj.

Sjednica UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, otvorena 25. jula, nastavlja se do 3. augusta. Kandidirano je ukupno 39 lokacija.