Kultura
2

Peđa Bajović će vas nasmijati do suza uz najbolje iz desetogodišnje karijere

Klix.ba
"Crno-bijelo", autorska stand-up komedija jednog od najpoznatijih regionalnih komičara, Peđe Bajovića, premijerno će biti igrana u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u subotu, 31. januara sa početkom u 20 sati.

Komedija koja na jednostavan način govori o razlikama sa kojima se susrećemo svakodnevno, suočit će gledatelje sa banalnom stvarnošću koje možda nisu svjesni, te na orginalan način predstaviti različite teme koje nas okružuju. ž

Kompletnom turnejom u osam bh. gradova Bajović će obilježiti deset godina svoje stand-up karijere, a turneja će se održati pod pokroviteljstvom kompanije Gorenje. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama prostora-domaćina, dok se za sarajevsku premijeru ulaznice mogu nabaviti i putem portala kupikartu.ba i njihovih prodajnih mjesta, te na blagajni BKCa.

Naglašavajući kako se radi o svojevrsnoj kompilaciji koja će predstaviti ono najbolje iz njegove desetogodišnje karijere, Bajović je istakao da će poseban fokus biti na politici i ex-YU prostorima, te balkanskim pogledima na razmnožavanje, starenje i odnos prema životinjama.

"Predstava je nazvana 'Crno-bijelo' upravo iz razloga što se u stand-up komediji najviše govori o razlikama, a razlika kod nas nikako ne manjka: žene i muškarci, mladi i stari, siromašni i bogati, narodnjaci i rokeri, papci i raja, građani i političari, Balkan i Zapad“, najavio je Bajović te dodao da se jako raduje što će ovo biti zvaničan početak turneje kojom će posjetiti osam bosanskohercegovačkih gradova.

Bajović koji je u karijeri nastupao i na Međunarodnom takmičenju stand-up komičara u Seattleu te se predstavio na najpoznatijem svjetskom televizijskom kanalu za komediju, Comedy Central, naveo je kako se nada da će ova turneja dodatno popularizirati stand-up kao žanr te potaknuti kreativne ljude da se i sami okušaju u ovoj profesiji.

"Balkanci jako vole dobar humor, a samim tim imaju i talenat za to. U karijeri sam susreo mnogo ljudi koji imaju nevjerovatan talenat, ali i određeni strah da se upuste u ovaj posao. Nadam se da će se nakon turneje kreirati publika koja će i dalje biti zainteresovana za stand-up, što će sigurno mladim umjetnicima pružiti veću priliku za nastupe te samim tim neće morati odustajati od svojih karijera“, rekao je Bajović.

Stand-up komediju “Crno-bijelo“ publika će imati priliku pogledati u Tuzli (BKC 03.02), Zenici (BNP, 06.02.), Mostaru (HNK, 09.02.), Banjoj Luci (GP Jazavac, 12.02.), Prijedoru (Pozorište, 18.02.), Bihaću (Kulturni centar, 19.02), te u Brčkom (Dom kulture) gdje će se turneja završiti 26. februara.