Izložba u Brusa bezistanu
0

VIDEO / Ozvaničena saradnja između arhiva Sarajeva i Zagreba

Pripremio: Jasenko Korjenić
Idućih deset dana za sarajevsku kulturnu i naučnu javnost u Brusa bezistanu postavljena je izložba iz Državnog arhiva u Zagrebu, tačnije izložba koju je priredila arhivistica Ivana Prgin po naslovu "Šetnja Zagrebom dokonog purgera".

Naime, izložba je organizovana povodom 9. juna Međunarodnog dana arhiva, i ovom prilikom potpisan je Protokol o saradnji sarajevskog i zagrebačkog arhiva.

"Potpisana je deklaracija koja predstavlja samo parafiranje onoga što postoji već duži niz godina, jer postoji zaista uspješna saradnja između dva pomenuta arhiva", ističe Sejdalija Gušić, direktor Javne ustanove Historijski arhiv Sarajeva.

Na 30 panoa izložene su stare fotografije na kojima su predstavljena mjesta, objekti i trgovi starog Zagreba u periodu od 1900. godine.

U JU Historijski arhiv Sarajevo nadaju se da će ova deklaracija o zajedničkoj saradnji rezultirati zajedničkim projektima, a u svakom slučaju postoje već određeni dogovori za sličnu izložbu sa temom Grada Sarajeva, a koja će biti izložena u Zagrebu.