Kultura
0

Otvorena izložba slika sa 16. međunarodne likovne kolonije Breške

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Veliki broj posjetilaca i ljubitelja umjetnosti prisustvovao je večeras otvaranju izložbe slika sa 16. međunarodne likovne kolonije Breške u Tuzli.

Taj kulturni događaj upriličen je u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u povodu 10-godišnjice njenog osnivanja pod okriljem Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli i HKD Napredak, koji su i organizatori izložbe.

Izloženo je tridesetak radova nastalih tokom ljetnog trajanja Međunarodne likovne kolonije Breške: Mihaela Milutinovića (Srbija), Marije Kape i Radeta Vujačića (Crna Gora), Antonije Gudelj, Josipa Mijića i Ante Krajinića (Hrvatska), te umjetnika iz BiH Davora Paponje, Mladena Ivešića, Josipa Ivešića, Ćazima Sarajlića, Vinka Lamešića, Fuada Kasumovića, Maje Hrvanović, Samira Sufija i Borisa Pejića.

Izložbu je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić koji je rekao da je Vlada TK-a prepoznala značaj Međunarodne likovne kolonije Breške, kao jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u kantonu, te je sukladno tome podržava.

Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Marijo Divković zahvalio se Vladi TK-a i premijeru Gutiću na potpori MLK Breške, napomenuvši da je ta manifestacija uvrštena u kulturne događaje TK-a od posebne važnosti, te je samim tim materijalno potpomognuta iz budžeta tog kantona.

Predsjednik HKD Napredak prof. Nikola Čiča kazao je da u fundusu MLK Breške postoji ogroman broj slika, te da prodajom nekih od njih Napredak stipendira nadarene učenike i studente.

Jedan od sudionika MLK Breške, prof. Fuad Kasumović u svojoj besjedi prisjetio se dvojice utemeljitelja MLK Breške koji više nisu živi, a riječ je o dr. Miroslavu Petroviću i prof. Juraju Novoselu, nekadašnjim predsjednicima tuzlanske podružnice HKD Napredak.

Na kraju je napomenuto da u fundusu MLK Breške ima oko 700 umjetničkih djela slikara iz velikog broja evropskih zemalja, koji su unazad 16 godina boravili u selu Breške kod Tuzle i stvarali u ovoj likovnoj koloniji.