Kultura
0

Otvorena izložba bh. i austrijskih umjetnika u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba "SHARE Too Much History-More FUTURE" otvorena je večeras u u Umjetničkoj galeriji BiH. Ona koja okuplja bh. i austrijske umjetnike što se bave temom sjećanja, prošlosti, ali i sadašnjosti, te ličnim i kolektivnim iskustvima, načinima prevazilaženja dešavanja iz prošlosti, opstankom i gubicima, te padovima koje pojedinac doživljava u trenucima dramatičnih promjena.

Izložbu prati video izdanje radova Mladena Miljanovića, Šejle Kamerić, Adele Jusić, Mladena Bundala, Irene Sladoje, Igora Bošnjaka, Gordane Anđelić-Galić, Ane Hoffner, Marine Gržinić i Aine Smid, Anne Jermoalewe, Hermana Peseckasa i Tommy Schneidera, te Ernsta Logara.

Kao gostujući umjetnici na izložbi u Sarajevu učestvuju će Maja Bajević i Adnan Jasika.

Ova izložba će gostovati širom BiH, u regionu i Evropi, a prati je i saradnja s video bijenalom namaTREba iz Trebinja, u vidu konkursa za video radove mladih umjetnika iz BiH-studente i umjetnike.

Organizator izložbe i projekta je Austrijska savezna vlada, a nastala je povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata koje je Sarajevo pozicioniralo na mapu svjetskih događanja.