Kultura
45

Otvorena izložba akvarela "Turbeta osmanskih sultana"

FENA
(Foto: Anadolija)
Izložba akvarela turskog mimara, arhitekte i umjetnika Bülenta Çetinora (1928-20017) pod nazivom "Turbeta osmanskih sultana" otvorena je večeras u Institutu Yunus Emre u Sarajevu.

"Svih 30 akvarela koje je izloženo, umjetnik je radio u posljednjoj godini svog života, 2007. godine i želimo da građanima Sarajeva i BiH prikažemo njegov rad, da prikažemo turbeta osmanskih padišaha, vladara koji su bili velike ličnosti u historiji", kazao je u izjavi za Agenciju Aydin Yüksel arhitekta Fondacije "Kubbe Alti“.

Arhitektura je Çetinoru pomogla da je prikaže i kroz svoj umjetnički izražaj, kroz slike akvarela, a kako je u izjavi za Fenu kazao prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, u Turskoj i svijetu više je poznat kao slikar tehnike akvarela.

Hadžimejlić je istakao da su ovi akvareli vrlo zanimljivi sa posebnim detaljima koje je Çetinor, kao arhitekta nastojao da ih prikaže, iscrta i u tehnici akvarela prenese njihovo originalno stanje.

Na izložbi su prikazana turbeta osmanskih sultana, iz Burse i Istanbula, a akvareli su replika .

"Ova djela su značajna za nas da bismo se upoznali sa vrijednostima turbeta, kao mauzoleju, te sa njegovom svrhom, različitim izgledom, u prostoru i vremenu u kojem su rađena", kaže Hadžimejlić, te pojašnjava da su zahtjevi sultana bili različiti.

U vrijeme Osmanskog carstva, u vrijeme ratova, njihova su se tijela donosila u prijestolnicu. Turbe je, prema Hdžimejliću, pokriveni nadgrobni spomenik nekog velikana.

Prvo turbe u islamskoj tradiciji, podsjeća Hadžimejlić, je turbe Poslanika Muhammeda a.s. u Medini, Saudijska Arabija, a koji je tražio da bude ukopan u svojoj sobi. Turbeta mogu biti različita, kao što su pejgamberska, sultanska, turbeta gazija, velikih šejhova iz sufijskog svijeta, pirova, pjesnika, određenih šehida.

"Na Kosovu je turbe sultana Murata. A mi u BiH nemamo sultanska turbeta sva ostala imamo, koja su prisutna na našim prostorima", rekao je Hadžimejlić.

Izložba, koja je rezultat saradnje između Fondacije „Kubbe Alti“ iz Turske i Instituta Yunus Emre, bit će otvorena do 5. oktobra.