Kultura
10

Otvoren INTERBIFEP: Postavka vrijedna 400.000 KM u Tuzli

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP, petnaesti po redu, otvoren je večeras u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Riječ je o manifestaciji koja je ustanovljena 1980. godine, a koja je jedna o najznačajnijih likovnih manifestacija u BiH i regiji.

INTERBIFEP je, kako navode organizatori, stekao značajan ugled na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni, a u prilog takvoj tvrdnji govori podatak da će se na petnaestoj manifestaciji predstaviti 126 autora iz čak 40 zemalja svijeta.

Publika u Tuzli će do 17. oktobra imati priliku da pogleda 250 radova portreta u kategorijama crteža, grafike, fotografije i video uradaka.

Stručni žiri kojeg sačinjavaju ugledni umjetnici iz Italije, Turske i BiH, a kojeg predvodi Ismar Mujezinović, imat će težak zadatak u odabiru najboljih radova koji će biti nagrađeni diplomama za crtež i grafiku, diplomama za fotografiju i video art portret, diplomama "Ismet Mujezinović“ i "James H. Pinto“ te nagradom publike za najbolji portret.

"Bez ustezanja možemo reći kako je INTERBIFEP jedan od najboljih festivala likovnog stvaralaštva u regiji. Postavka koju će publika moći vidjeti u narednih mjesec dana vrijedi blizu 400.000 KM. Taj podatak zasigurno govori o kvaliteti ovogodišnjeg INTERBIFEP-a“, kazao je direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović.

Proglašenje nagrađenih radova bit će upriličeno 17. oktobra, a ljubitelji umjetnosti će u narednih mjesec dana moći pogledati izložbu radova.