Srebrenica
0

Otvoren Filmski festival "Srebrena traka"

Klix.ba
Filmski festival "Srebrena traka" koji organizuje Udruženje "Prijatelji Srebrenice", otvoren je večeras u Srebrenici projekcijom dugometražnog filma "Parada" reditelja Srđana Dragojevića. Posjetioci će u dva dana festivala imati priliku da pogledaju 23 filma iz pet zemalja.

"Srebrena traka" spaja zabavu i obrazovanje, i kao takav, festival je identifikovan kao jedna od tri manifestacije organizovane u lokalnoj zajednici koje unaprjeđuju turističku ponudu regije", kaže Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja "Prijatelji Srebrenice".

"Festival 'Srebrena traka' se u Srebrenici održava po šesti put prije svega zahvaljujući Ambasadi Kraljevine Holandije, zatim autorima koji pokazuju sve veći interes da učestvuju na ovom festivalu, tako da nam je to velika čast. Nadamo se da će publika uživati u selekciji kratkog filma kao i u dva dugometražna filma. Nama je čast što imamo puno prijatelja koji su nam ponudili svoje usluge i rad na festivalu i to je ono što daje posabu draž 'Srebrenoj traci'", rekla je Jovanović.

Festival je zvanično otvorio Radojica Ratkovac, predsjednik AD Guber Srebrenica koje je pomoglo održavanje ove kulturne manifestacije. On je organizatorima, ali i građanima Srebrenice poželio da Srebrena traka postane jedan od vodećih filmskih festivala u BiH. "Budući da Srebrenica nema kino, filmski festival je jedina prilika da Srebreničani pogledjau filmove na velikom platnu i to daje veliki značaj u razvoju kulture u Srebrenici", ističe Cvijetin Maksimović iz Opštine Srebrenica.

"Ovakvi događaji ne treba da budu samo karakteristika velikih gradova, već i manjih gradova kao što je Srebreniica, i ovo je dobar način u segmentu kulutre da građani dođu i da se obrazuju", rekao je Maksimović. U takmičarskom dijelu festivala bit će prikazano 19 filmova, a u revijalnom dijelu pored "Parade" bit će prikazani filmovi "Snijeg" Aide Begić i "Izložba" Bore Kontića. Ado Hasanović, student režije u Sarajevu je jedan od članova žirija i kaže da će biti teško odlučiti koji je film najbolji jer su filmove kandidovali mladi i talentovani ljudi.

"I ova godina potvrđuje da mladi ljudi mijenjaju budućnost ovog grada u pozitivnom svjetlu i to nas sve raduje, jer Srebrenici treba ovakvih dešavanja", zaključio je Hasanović. U muzičkom dijelu festivala nastupili su mladi hip-hoperi iz nekoliko gradova BiH. Mladi filmski umjetnici iz BiH u okviru Filmskog festivala "Srebrena traka" pratit će radionice iz produkcije kratkog i animiranog filma. Žiri će za najbolji film dodijeliti "Srebrenu traku" kao Grand Prix festivala, a bit će uručena i nagrada publike.