Kultura
22

Otkriće ognjišta još jedan dokaz o postojanju rimske vile kod Travnika

FENA
Ognjište pronađeno tokom arheološkog istraživanja kasnoantičke bazilike u naselju Turbe u blizini Travnika predstavlja još jedna dokaz da se na ovom lokalitetu nalazi još stariji objekt rimska vila, na kojoj je izgrađena bazilika, izjavila je Feni kustosica Zavičajnog muzeja u Travniku, Ajla Sejfuli.

Ognjište je pronađeno tokom istraživanja koje provodi Zavičajni muzej u Travniku, a kako je kazala Sejfuli, najvjerovatnije je služilo za podno grijanje.

"Služilo je za zagrijavanje većeg objekta, najvjerovatnije rimske vile, jer se i unutar samih zidova bazilike vide ostaci starije gradnje i jednog dijela kanalizacije. Tom objektu je ognjište služilo za podno grijanje, sistem zagrijavanja koji je karakterističan za rimski period. Njegovo otkriće je veoma značajno kako bi se vidjelo koliko je ovo mjesto vremena korišteno. Vila bi mogla biti iz 2. ili 3. stoljeća, a kada je napuštena na njenim temeljima je izgrađena bazilika", kazala je Sejfuli.

Ističući da ne postoji mogućnost da se rimska vila rekonstruira, s obzirom na to da je na njoj izgrađena bazilika, Sejfuli je naglasila da pronalazak ognjišta, ipak, potvrđuje njeno postojanje.

Arheološko područje na kojem se nalazi bazilika u naselju Turbe otkriveno je 1893. godine, a 2005. godine uvršteno je na listu nacionalnih spomenika kulture.

Aktuelna istraživanja dio su treće faze projekta "Promocija i prezentacija kasnoantičke bazilike", koji provodi Zavičajni muzej u Travniku.

"Odlučili smo uraditi manja probna istraživanja kako bi pronašli ognjište, koje tokom istraživanja 1970. godine nije na tačan način evidentirano i imali smo sreću da ga pronađemo već drugi dan istraživanja. Radimo na njegovom otkrivanju, kako bismo u budućnosti radili na njegovoj zaštiti", kazala je Sejfuli.

Podsjetila je da je Zavičajni muzej prije tri godine pokrenuo projekt uređenja lokaliteta kasnoantičke bazilike, s obzirom na to da je on bio veoma zapušten.

Zavičajni muzej Travnik je nositelj projekta arheološkog istraživanja, a voditeljica je Lidija Fekeža Martinović iz Sarajeva, uposlenica Zemaljskog muzeja u Sarajevu.