Kultura
0

Opera "Hasanaginica" od danas na CD-u

FENA
Prva bosanskohercegovačka opera "Hasanaginica" danas je zvanično doživjela izdanje na nosaču zvuka (CD-u), koji je promoviran u Narodnom pozorištu Sarajevo.

CD je izdat u produkciji Bosnafona, a opera je snimljena na tri kompakt diska.

Večerašnjom izvedbom "Hasanaginice" na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta dirigent Miroslav Homen će obilježiti 40 godina umjetničkog rada.

Ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić kazao je kako je ova opera od svog nastanka doživjela više od 40 izvođenja, od kojih su zabilježena i ona u Austriji, Hrvatskoj, Turskoj i drugim zemljama regiona i Evrope.

Izrazio je očekivanje da će CD doživjeti uspjeh, jer je rađen s velikim entuzijazmom.

Federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac čestitao je svima koji su se potrudili da ovim izdanjem CD-a bosansku legendu i bh. književno blago pretvore u operu, a na kraju i CD.

Primadona Opere Amila Bakšić, koja će večeras po 33. put iznijeti naslovnu ulogu Hasanaginice, izrazila je veliko zadovoljstvo saradnjom na izradi CD-a.

"Ovaj CD za nas umjetnike ima veliki značaj, jer je umjetnost pjevanja umjetnost trenutka, traje dok traje predstava. Najveću korist od ovog projekta trebala bi imati država BiH, koja je dobila iznimno kvalitetan domaći proizvod i koji će, nadam se, znati iznijeti izvan naše zemlje", ocijenila je sarajevska primadona.

Dirigent Homen kvalitet zvuka je ocijenio iznenađujuće dobrim, jer je sniman s puno ljubavi i entuzijazma. On će, dodao je, ujedno biti i temeljac za sve što će slijediti nakon ovog velikog poduhvata sarajevske Opere.

Direktor Sarajevske filharmonije Emir Nuhanović izrazio je nadu da će CD poslužiti mnogim ljudima u Evropi i svijetu da shvate šta je Bosna i šta ona ima, odnosno da "Hasanaginica" svoju snagu crpi iz bogate bh. historije, njenog bića.

CD je sniman 1.200 sati, odnosno puna četiri mjeseca.

Najavljeno je i da će prva bh. opera uskoro dobiti i videozapis. Taj projekt snimanja opere na DVD, kako je rečeno, radit će se u Gradačcu i Srebreniku.

Premijerna izvedba "Hasanaginice" održana je 18. marta 2000. godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Libreto je uradio Nijaz Alispahić, dirigent je Miroslav Homen, dok glavne uloge bilježe Amila Bakšić, Ivica Šarić, Hrid Matić, Denis Isaković, Lejla Jusić, Margit Tomik, Eldin Huseinbegović te Dragan Pavlović.