Kultura
22

Održana izložba fotografija "Banja Luka nekad i sad"

Piše: M. Radanović
(Foto: Klix.ba)
"Banja Luka nekad i sad" naziv je izložbe fotografija koja se održava u Kulturnom centru Banski dvor povodom Dana tog bh. grada.

Predstavljeno je četrdeset fotografija autora ove izložbe, Milivoja i Radivoja Pavičića, koje prikazuju kako se Banja Luka mijenjala kroz vrijeme.

"Fotografije pokrivaju vremenski period od oko 30. godina, kada je riječ o starom dijelu grada, dok su fotografije novog dijela zastupljene u elektronskom obliku. Napravljena je paralela kako je nekada Banja Luka izgledala, a kako izgleda sada", rekao je Radivoje Pavičić.

Autori izložbe su fotografije nabavljali kako iz svoje privatne kolekcije tako i iz albuma drugih fotografa, članova kluba i kolega.

"Volim proći nekim dijelom grada i pogledati kako taj dio sada izgleda. Volim i kada mi ljudi ponude neki motiv koji je svima zanimljiv, međutim, to sve ne vrijedi ako neće biti viđeno zato mislim da bi bilo dobro napraviti sajt na kojem bi sve te fotografije bile arhivirane i dostupne širem broju ljudi“, dodao je Pavičić.

Sama činjenica da je Banja Luka grad koji ima oko 230.000 ljudi, a da je taj broj nekada iznosio samo 30.000, govori o tome koliko je s vremenom napredovala i razvijala se. Gradonačelnik Banje Luke, Slobodan Gavranović, istakao je tokom izložbe da je ponosan na razvoj ovoga grada.

"Na fotografijama možemo vidjeti kako je Banja Luka nekada izgledala u vrijeme kataklizmi i katastrofa koje su je pogodile, kao što je zemljotres 1969. godine, kako su izgledali objekti kojih više nema i kako ona izgleda danas. Možete vidjeti veliku razliku, jer je Banja Luka danas moderan grad koji se proširio, izgradio i dobio nova naselja", izjavio je Gavranović.

Fotografije su svjedok nekog vremena, govore više nego hiljadu riječi, bude uspomene i emocije. Ova izložba predstavlja duh prošlog vremena i budućnost novog doba.

Profesor fotografije na Akademiji umjetnosti na Univerzitetu u Banjoj Luci, Drago Vojnović, kaže da fotografije spašavaju grad od izumiranja.

"Fotografije su te koje spašavaju grad od zaborava i od izumiranja. Danas koristimo nove medije, pa su i fotografije novog doba uglavnom predstavljene u digitalnom formatu, za razliku od ovih starih fotografija koje sa sobom nose duh nekog starog vremena. One nas spašavaju od smrti“, izjavio je Vojnović.

Izložba je dokaz kako se Banja Luka razvijala godinama da bi danas postala to što jeste. Ona je i poklon svim ljudima koje zanima kako se ovaj grad mijenjao kroz vrijeme.