Kultura
0

Održana izložba eksponata "Vučko"

Sarajevo-X
Jože Trobec - autoportret autora sa maskotom Vučka
Jože Trobec - autoportret autora sa maskotom Vučka
Slovensko kulturno društvo "Cankar" završilo je obilježavanje Slovenskog kulturnog praznika izložbom eksponata s likom Vučka, čime se pridružilo i obilježavanju 20. godišnjice održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Izložbi je prisustvovao i sam autor maskote, Jože Trobec, koji donio neke originalne skice. Ispričao je prisutnima kako se u posljednji čas odlučio da na konkurs ipak pošalje svoj prijedlog, koji je na kraju bio odabran između više od 1200 prijavljenih prijedloga za maskotu. Istakao je, kako mu je posebno drago vidjeti da je Vučko i danas, nakon toliko godina - prepoznatljiva maskota, koju širom svijeta već na prvi pogled povezuju s Sarajevom i Olimpijadom.

g.Bozja, g.Trobec i g.Bilek sa maskotama koje su donijeli
Gospodin Drago Bozja, poznati Sarajlija slovenskog porijekla i član SKD Cankar, koji je bio direktor Sektora za sport Izvršnog komiteta 14. zimskih olimpijskih igara, podsjetio se prvih dana u radu Organizacionog komiteta, ogromnog entuzijazma svih Sarajlija, te velikog rada i truda mnogih mladih ljudi uloženog u uspješnu realizaciju Olimpijade.

Predsjednica SKD Cankar, Ljiljana Testen, zahvalila je članovima na velikom odzivu u prikupljanju eksponata. Činjenica da su, uprkos burnim događajima, oskudnim vremenima i štetama u ratnim vremenima koja su iza nas, maskote Vučka i simboli Olimpijade sačuvani kao "sitnice koje život znače", pokazuje koliko smo svi sentimentalno vezani za Vučka i svaku drugu uspomenu na Olimpijadu, koju pamtimo kao jedno posebno i lijepo vrijeme.

Bilo je izloženo preko 40 eksponata i serija, koje su za ovu izložbu ustupili članovi SKD Cankar, uz posebnost da su se između ostalih tu našle čak tri maskote iz ograničene, ručno izrađene serije od 200 komada: naime, g.Trobec. g.Bozja te g.Ivica Bilek, koji je Vučku dao treću dimenziju i sve te maskote osobno izrađivao, donijeli su svako svoj primjerak figure Vučka.

Izložba je bila postavljena samo u petak, od 14 do 18 sati, kako bi se u malenom prostoru učionice, preuređenom za ovu priliku, mogle nastaviti redovne aktivnosti SKD Cankar. Izložbu je u tom periodu vidjelo oko 100 posjetilaca.