Kultura
2

Obnova Isa-begovog hamama: Ujedinjeni u očuvanju kulturne baštine BiH

Klix.ba
Pripadnici različitih religijskih zajednica, nacionalnih manjina i političkih partija učestvovali su u obnovi Isa-begovog hamama u Sarajevu u sklopu radionice održane u prostoru ovog objekta 28. augusta 2014. godine.

Radionicu u Isa-begovom hamamu realizovala je Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) u saradnji sa Vakufskom direkcijom i US alumni asocijacijom u BiH, a u okviru projekta koji finansira EU "Učini svojim!".

Isa-begov hamam je najstarije javno kupatilo u Sarajevu i objekat od posebnog kulturnog značaja za BiH. U prostorijama hamama, do sada su organizovane dvije radionice na kojima je sudjelovalo 70 osoba različitih profesija. Cilj projektnih aktivnosti unutar hamama je podići svijest među građanima i građankama BiH o značaju kulturnog naslijeđa kao zajedničkog bogatstva.

Na ovoj radionici učesnici su slušali predavanje Rahele (Levi) Džidić, volonterke i facilitatorice interaktivne radionice "Gdje (ni)su mikve u Isa-begovom hamamu“ i Nihada Čengića, restauratora djela umjetnosti o "Uvodu u konzervaciju i restauraciju kulturnog naslijeđa sa osvrtom na upotrebu tradicionalnih tehnologija“.

"Naša je zemlja jedna od rijetkih koja posjeduje izuzetnu kulturnu raznolikost i to je nešto što se mora njegovati kao vrijednost za svaku novu generaciju “, kazala je Rahela (Levi) Džidić nakon predavanja.

U obnovi hamama sudjelovala je i umjetnica Alma Telibečirević koja je, uz umjetnika Damira Imamovića, restauratora djela umjetnosti Nihada Čengića i prvaka BiH u downhillu Hasana Gušića, ambasadorica kulturnog naslijeđa CHwB-a.

"Izuzetna mi je čast biti ambasadorica kulturnog naslijeđa jedne izuzetno zanimljive i kompleksne zemlje kakva je Bosna i Hercegovina. BiH prije svega ima beskonačnu mogućnost višeznačnog prezentiranja vlastitih vrijednosti i kulture, čime sam se i sama bavila kroz umjetnost. Očuvanje i rekonstrukcija kulturno-istorijskog naslijeđa bi trebao biti jedan od prioriteta društva u BiH, jer bi vijekovima taložena vrijedna kulturna baština mogla biti upravo neka vrsta zaloga na kojem bi BiH mogla bazirati svoju budućnost, kako bi se istakla unutar velike mreže evropskih centara kulture", rekla je Alma Telibečirević, ambasadorica kulturnog naslijeđa.

Nakon predavanja, učesnici radionice su uz pomoć iskusnih majstora na simboličan način sudjelovali u malterisanju fasade i unutrašnjih zidova, te tako doprinjeli obnovi i očuvanju Isa-begovog hamama.

Projekat "Učini svojim!" realizovati će se tokom 2014. i 2015. godine kroz veliki broj aktivnosti namijenjenih različitim društvenim akterima u cilju povećanja osjećaja pripadnosti iIi povezanosti sa kulturnom baštinom, kao i ostvarivanju prostora za otvoren dijalog o naslijeđu, kulturi i identitetu. Projekat "Učini svojim!“ finansira Evropska unija u okviru programa "Sarajevo 2014“, obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Fondacija CHwB je Švedska nevladina organizacija osnovana 1995. godine kao reakcija na pomoć u obnovi kulturnog naslijeđa oštećenog tokom sukoba na području Bosne i Hercegovine. Fondacija danas ima kancelarije u Švedskoj, BiH, Kosovu, Albaniji, te različite projekte usmjerene na očuvanje i zaštitu kulturnog naslijeđa širom svijeta.