Kultura
0

Objavljeno drugo izdanje knjige "Zbijeg: Put u Srebrenicu", autora Hasana Nuhanovića

Klix.ba
Centar za napredne studije (CNS) je objavio drugo izdanje knjigu Zbijeg: Put u Srebrenicu, autora Hasana Nuhanovića. Tim povodom je u petak, 20. maja 2016. u prostorijama Centra za napredne studije održana press konferencija za medije. Medijima su se obratili Hasan Nuhanović, autor i Munir Mujić, urednik publikacija Centra.

Ovom prilikom predstavljeno je izdanje i projekat podjele ovoga naslova bibliotekama svih bosanskohercegovačkih srednjih škola.

Hasan Nuhanović se zahvalio izdavaču i realizatoru projekta koji će knjigu učiniti dostupnom bibliotekama srednjih škola.

"Na ovaj način će srednjoškolci moći da, kroz literaturu, saznaju o događajima u Podrinju, Srebrenici, Žepi, Vlasenici i uopšte o tom periodu ratnih dešavanja. Isto tako, pruža im se informacija koja nije dovoljno, ili nije uopšte, obrađena kroz redovnu školsku nastavu", istakao je autor.

"Na isti način ova knjiga može biti dostupna i osnovnim školama, možda kroz neki sličan projekat, jer smatram da sam knjigu napisao na način da bude razumljiva i ovom uzrastu učenika, te da eventualno uđe i u listu naslova iz lektire. Također, knjiga bi mogla da bude interesantna i studentima, kao i širem čitateljstvu. Knjigu bih svrstao u žanr kreativne dokumentaristike. U knjizi koristim literarni izraz preko kojeg iznosim činjenice o stradanju Bošnjaka Podrinja 1992-1993. godine", dodaje Nuhanović.

Munir Mujić potcrtao je kako je važno da knjige poput ove nađu mjesto na policama školskih biblioteka. Značaj prezentiranja historijskih događanja u formi svjedočenja i memoarskih zapisa počesto se potcjenjuje.

"Zvanična historija, udovoljavajući vlastitome cilju, a koji se ogleda u bilježenju datuma, brojeva i sl. ostavlja uglavnom nezabilježenim ljudska stradanja, nade, patnje, snove, strahove, opise gladovanja... Knjige poput ove Nuhanovićeve 'popunjavaju praznine' u historiji, slikaju strahote rata, ali istovremeno prizivaju i bude svijest o ljepoti mira. Prisustvo ove knjige u školskim bibliotekama korak je ka tome važnom cilju", smatra Mujić.