Kultura
0

Obilježavanje 60. godišnjice Muzičke akademije u Sarajevu: 20. maja "Fantastična simfonija“

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povodom obilježavanja 60. godišnjice Muzičke akademije u Sarajevu, 20. maja, na dan kada je Muzička akademija osnovana 1955.godine, u Narodnom pozorištu u Sarajevu bit će održana svečana sjednica, a potom koncert na kojem će orkestar studenata, profesora i saradnika Akademije izvesti čuveno djelo Hectora Berlioza "Fantastična simfonija“ pod dirigentskom palicom prof. Ognjena Bomoštara.

Akademija je u okviru programa proslave priredila više od 50 koncerata solističke, kamerne i simfonijske umjetničke muzike, a kako je dekan Muzičke akademije prof.dr. Ivan Čavlović medije izvijestio, bit će i nekoliko koncerata narodne muzike koju priređuje ansambl "Etnoakademik“, a u koncertnoj djelatnosti učestvuju studenti i nastavnici Akademije, solisti, ansambl aMAS, Gudački orkestar i Simfonijski orkestar Muzičke akademije.

Kao najvažnije, izdvojena su dva događaja a to su koncert s djelom "Fantastična simfonija" Hectora Berlioza i praizvedba opere "Zmaj od Bosne“, koju je kompozitor Asim Horozić posvetio 60. godišnjici Muzičke akademije.

Vršilac dužnosti direktorice Narodnog pozorišta Gordana Hrenovica, direktorica Opere NP Adema Plevljak-Krehić, kompozitor Asim Horozić i režiser Ozren Prohić, su kazali da će premijera opere "Zmaj od Bosne“ biti izvedena u martu 2016. i nisu htjeli otkrivati detalje, osim da će, poput "Hasanaginice“, biti nešto nesvakidašnje.

Horozić je kazao da u odnosu na operu "Hasanaginica", "Zmaj od Bosne“ se radi u drugačijem ambijentu, a sve isključivo domaći kadar i snage će biti angažirane.

"Ovo je historijska opera koja je kroz dramaturšku razradu napeta i prilagođena je današnjici", kazao je Horozić.

U okviru manifestacije 60. godišnjice Muzičke akademije u Sarajevu je održan Međunarodni simpozij "Muzika u društvu“ i Međunarodni naučni skup održan krajem aprila.