Kultura
51

Novi broj magazina Školegijum i poklon knjiga "Školokrečina"

Klix.ba
Danas je održana promocija Magazina za pravednije obrazovanje "Školegijum", u Media Centru u Sarajevu.

U ovom broju magazina obrađene su teme koje se, između ostalog, odnose na značaj i analizu racionalizacije školskog sektora i odnos sindikata obrazovanja prema najavljenoj racionalizaciji u Kantonu Sarajevo, o stanju školskih biblioteka u Kantonu Sarajevo, ili kako učenici ocjenjuju rad škola i nastavnika na kraju školske godine.

Urednik Školegijuma, Nenad Veličković, iznio je promjene koje su se desile u samoj koncepciji magazine od prošlog broja, a što je rezultat istraživanja sprovedenog na fokus grupama. Tako ovaj broj donosi više dobrih primjera u obrazovanju, više pozitivnih priča koje utiču na sve nas.

Član redakcije Školegijuma, Amer Tikveša, predstavio je članak o sindikatima obrazovnih radnika u BiH, i konstatirao da su, bez veće solidarnosti u sindikalnom djelovanju, kao i solidarnosti sa drugim sindikatima, male šanse da prosvjetni radnici odbrane kvalitetu obrazovanja od urušavanja standarda.

Namir Ibrahimović, član redakcijskog kolegija, osvrnuo se na tekst koji se bavi temom eksterne mature, u kojem je iznio da način kako se taj test provodi u Kantonu Sarajevo nije dobar i, između ostalog, ne pokazuje stvarni nivo znanja učenika.

Foto: Školegijum
Foto: Školegijum

"Ovakva eksterna matura nije dobra. Potrebno je promijeniti nastavne planove i programe, izraditi testove koji neće niti potcjenjivati znanje učenika niti ponižavati rad nastavnika i tek tada bi se stekli uvjeti za istinsku procjenu stvarnog nivoa znanja učenika", izjavio je Ibrahimović.

Suradnica Školegija, Ines Haskić, prezentirala je rezultate ankete provedene među maturantima srednjih škola u nekoliko bh. gradova, u kojoj su oni ocjenjivali rad škola i nastavnika. Na osnovu ankete, većina je izjavila da su tokom školovanja stekli umjereni nivo znanja, ali da je nastava sadržavala mnogo teorije i lošu ili skoro nikakvu praksu. Prema rezultatima ankete, glavni krivac za takvo stanje je obrazovni sistem koji je nefunkcionalan.

Rubrika "Lice s naslovnice" predstavlja Franju Šarčevića, asistentom na Prirodno-matematičkom fakultetu i urednika portala Prometej.ba u kojem on govori o svojoj opredijeljenosti da ostane u BiH.

"Najbolje mi je ovdje. Vrlo sam emotivna osoba, što možda i nije karakteristično za matematičare, jer su oni racionalisti", izjavio je Šarčević.

Foto: Školegijum
Foto: Školegijum

"Školegijum" je uradio i analizu stanja biblioteka u osnovnim školama u KSu s fokusom na materijalnu, kadrovsku i tehničku opremljenost, koju je prezentirala Monja Šuta Hibert. Rezultati su pokazali da stanje nije idealno, ali da se uz malo truda preporuke koje su navedene mogu primijeniti, jer su realne i izvodljive, i doprinijet će kvalitetnoj obrazovnoj reformi.

"Školokrečina" (Nacionalizam u bošnjačkim, srpskim i hrvatskim čitankama), autora Nenada Veličkovića je poklon uz novi broj magazina "Školegijum".

"Knjiga bi mogla biti motiv prvenstveno roditeljima i nastavnicima da potraže novi broj magazina i vide kako je moguća i zašto je potrebna reforma obrazovanja u našoj državi", izjavio je Nenad Veličković.