Kultura
79

Neka vas vide i čitaju: Knjiga za "nepoznate" u kojoj ste vi glavni junak

Piše: I. P.
Da li ste pisac? Slikar, fotograf ili pjesnik? Vi ste umjetnik bez zaslužene pažnje? Ukoliko je odgovor na ova pitanja "da", ovo bi mogla biti savršena prilika za vas.

David Kraljević iz Kiseljaka je uz svoje prijatelje pokrenuo projekat koji bi nepoznate kreativne ljude i njihove radove trebao objediniti u jednoj knjizi.

Riječ je o ideji pod nazivom "Art in Shadows" ili Umjetnost u sjenkama, a uz Kraljevića koji je student grafičkog dizajna i freelance fotograf, projekat podržavaju i njegovi prijatelji Marko Vukoja i Ivan Knežević.

"Svake godine, milioni umjetničkih dijela budu izgubljeni ili jednostavno zaboravljeni. S obzirom da je umjetnost slabo podržana, prvenstveno u BiH, to me je motivisalo da pokrenem projekat koji ima za cilj pomoći umjetnicima, da, bez obzira na njihov položaj u društvu ili njihov socijalni status, uspiju prezentirati svoj rad, predstaviti se javnosti, te dobiti publicitet koji zaslužuju", rekao je Kraljević.

Naravno, da bi se knjiga ugledala svjetlo dana potreban je novac kojega momci iz Kiseljaka pokušavaju sakupiti i putem kickstarter stranice Indiegogo.

"Ako uspijemo skupiti novac, uložit ćemo ga u tiskanje knjiga u što većem tiražu, te za njihovu distribuciju u cijelom svijetu, kako bi proširili glas o svim umjetnicima čiji će se radovi nalaziti u knjizi. Dio novca će se potrošiti za troškove slanja nagrada donatorima u znak zahvale sto su omogućili da se projekat realizira, a ostatak ćemo iskoristiti za pokretanje novih projekata u oblasti umjetnosti i kulture", zaključio je Knežević u razgovoru za Klix.ba.

David Kraljević
David Kraljević

Njihova vizija o jednoj knjizi za nepoznate kreatore svoje korijene može pronaći u sveobuhvatnom odnosu države prema ljudima koji svoj izražaj traže putem kulture i umjetnosti bilo koje vrste.

"U ovoj sredini u kojoj živimo umjetnost jednostavno nema potrebnu pažnju, niti od društva niti od institucija koje bi trebale biti zadužene za to", objasnio je Kraljević.