Kultura
42

"Nedostatak" - izložba grafika Amira Ćatića

Klix.ba
Galerija Java će 15. jula u 19 sati upriličiti otvaranje izložbe grafika pod nazivom "Nedostatak", autora Amira Ćatića.

Na ovoj izložbi će biti predstavljene grafike koje su nastale u zadnje dvije godine. Svaka grafika za sebe je ilustracija na određenu priču koja najčešće predstavlja neku vrstu ljudske slabosti ili poremećaja.

Tako se kroz pokušaj ironije i čestim zamjenama uloga životinja i ljudi, kao i ubacivanjem likova u nekarakteristične situacije, karikiraju te priče. Pri tome autor kroz neku vrstu saosjećajnog humora otklanja i skreće pažnja od same ozbiljnosti tematike.

Amir Ćatić je rođen 07.05.1990. godine u Zadru. Srednju školu primijenjenih umjetnosti je završio u Sarajevu 2008. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku. Dobitnik ja nagrade Alija Kučukalić za najboljeg studenta 2011. godine, zatim 2012. godine nagrade Raiffeisen Galerije za prvu samostalnu izložbu. 2013. godine dobitnik je nagrade Transparency Internationala na temu “Korupcija u BiH“, kao i konkursa za kulturnu manifestaciju "Jesen grafike 2013" u organizaciji Galerije UDAS, te drugih nagrada.