Kultura
28

Nakon 50 godina: Večeras premijera "Don Quijotea" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će s početkom u 19:30 sati premijerno biti izveden veličanstveni balet "Don Quijote". Nakon 50 godina ovo klutno djelo gledat ćemo u koreografiji i režiji gosta iz Francuske Ronalda Savkovića kojem je ovo druga saradnja sa Baletom NPS.

Posljednji put "Don Quijote" je na daskama Narodnog pozorišta pemijerno bio izveden 8. maja 1966. godine.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS, uz glumce Slavena Vidaka i Sanjina Arnautovića. Dramaturgiju i izbor tekstova uradio je Darko Lukić, scenografiju Josip Lovrenović, a raskošne kostime potpisuje Amna Kunovac – Zekić.

Prvu reprizu baleta “Don Quijote”, možete pogledati u utorak, 31. maja u 19:30 sati.

U petak, 27. maja u 19:30 sati, na maloj sceni EN FACE bit će izvedena prva repriza dramske predstave Roberta Davida McDonalda "Sastanak na vrhu" u režiji Ferida Krajice. Nakon premijernog izvođenja predstava je dobila sjajne kritike teatarskih znalaca, ali i publike. U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Ejla Bvčić Tarakčija i Vedran Đekić.

U ponedjeljak, 30. maja u 19:30 sati, na sceni NPS bit će izvedena komična opera u dva čina, G. B. Pergolesija "Služavka gospodarica" u režiji Ogniana Draganoffa. U predstavi učestvuju solisti Opere NPS, uz pratnju Orkestra Muzičke akademije Sarajevo, kojim će dirigovati Dario Vučić.

Ulaznice možete rezervisati na biletarnici NPS, putem telefona 033 221 682 ili putem web stranice NPS.